Woord­voering Ruimte & Wonen 2 november


2 november 2016

Dank u Voorzitter,

Allereerst wil ik graag de ambtenaren bedanken voor het geleverde werk en mijn complimenten geven voor hoe de begroting er uitziet.

We zien een aantal mooie plannen op ‘Ruimte en Wonen’ gebied en ik zal in mijn woordvoering een aantal zaken aanstippen die wat de PvdD betreft extra belangrijk zijn. Over het algemeen zijn we behoorlijk positief: Groningen is en blijft in grote lijnen een aantrekkelijke stad om in te wonen. We zijn bijvoorbeeld blij te zien dat Duurzaamheid als leidend principe steeds belangrijker voor de economische ontwikkeling van Groningen wordt en dat nieuwe en bestaande woningen meer en meer voorzien worden van duurzame systemen waarbij het energiegebruik drastisch wordt gereduceerd en woningen ook meer levensloopbestendig zijn. Naar de toekomst kijken…, daar gaat het om in dezen.

Verder zien we dat er steeds meer initiatieven vanuit de wijken ontstaan en dat buurtbewoners, ondernemers en instellingen in de wijk en tal van andere partijen in Stad als gelijkwaardige samenwerkingspartners bij die ontwikkeling gezien worden. We zien graag dat deze processen en initiatieven ondersteund en gestimuleerd worden door de gemeente en we lezen dat de gemeente de verbinding met en tussen partijen wil leggen.

Bij de Ambities voor 2017 lezen we dat er versnellingsplekken c.q. broedplaatsen, waaronder het LauchCafe, Cube050 en TheBigBuilding ?gefaciliteerd worden ten bate van de toenemende huisvestingsbehoefte van beginnende, vaak innovatieve bedrijfjes en dat vind ik een goede ontwikkeling zowel voor de ondernemer als tegen leegstand.

Er worden een aantal doelstellingen gesteld voor 2017 die ons in grote lijnen aanspreken:

? Goede en duurzame nieuwe woningen bouwen;

? Doorstroming op de woningmarkt en evenwichtige wijken;

? De kwaliteit en duurzaamheid van bestaande woningvoorraad verbeteren;

? Zorgvuldig beheer van ons cultuurhistorisch erfgoed.

We merken wel een toenemende druk op de sociale huurwoningen. Daarom worden de prestatieafspraken met de corporaties aangepast, lezen wij, zodat we de komende jaren de sociale huurwoningvoorraad uit kunnen breiden. Dit is ook nodig omdat we te maken hebben met een toenemende vraag van statushouders. Wij zijn benieuwd in hoeverre onze motie waarbij we de mogelijkheden van zgn ‘samenwonen met statushouders’ hier nog uitvoering aan kan geven.

De ambities voor bouwen voor jongeren, ouderen en mensen die zorg nodig hebben lijken goed. Ook lijkt het goed dat er in de sociale huurwoningen beweging zit. Ik heb het al eerder gezegd en zal het blijven zeggen dat wij denken dat er meer met bestaande bouw gedaan kan worden. Er zijn legio mogelijkheden om bestaande kantoorpanden om te bouwen tot huisvesting. Ik geloof dat het college daar best aan mee wil werken, maar op een of andere manier lijkt het er steeds op dat nieuwbouw meer prioriteit heeft. Je kunt enorm in kostbare grondstoffen besparen door gebouwen te hergebruiken.

Wij steken hier liever op in dan op het afbreken van bestaande bouw en daarvoor in de plaats iets nieuws neer te zetten. Er is ontzettend veel oudbouw in de stad en dat geeft een stad zijn charme, neemt niet weg dat deze gebouwen vaak niet zo energiezuinig zijn en daar moet wat aan gebeuren natuurlijk.

Maar voorzitter, Afgezien hiervan willen wij natuurlijk dat alle beetjes bij elkaar opgeteld worden en zien wij het erg zitten dat wij als stad voorop lopen met het energie neutraal maken, al was het alleen maar om de aardgasproblematiek te verminderen. Hoe eerder we aardgas onafhankelijk kunnen worden hoe beter en hoe eerder we aan de rest vd wereld kunnen laten zien dat het snel afgelopen moet zijn met het leegpompen van onze aardgasvelden. Omschakeling van gas naar elektriciteit bij nieuwbouw werd ook al door GL genoemd, maar dat is natuurlijk een streven waar we voor moeten gaan!

We zijn dan ook blij dat de afgelopen jaren, samen met de woningcorporaties al een goede start met energiebesparing in bestaande bouw is gemaakt en dat Voor particuliere woningen het concept ‘Groningen woont SLIM’ is ontwikkeld. Er kan volgens ons wel wat meer ruchtbaarheid aan worden gegeven aan ‘Groningen woont SLIM’ en ik hoop dat in 2017 meer particulieren hier kennis van nemen .

Een andere goed punt is natuurlijk het grootschalig en bedrijfsmatig aanwenden van geothermie in WarmteStad voor uiteindelijk 100.000 huishoudens. Ik denk dat we hier een mooie slag mee slaan en goede sier kunnen maken.

We zijn ook blij met het verder ontwikkelen van ondersteuningsmiddelen voor ondernemers aangaande energiemaatregelen. Ondernemersverenigingen moeten wel zelf het initiatief nemen terwijl wij denken dat de gemeente daar best een actieve rol in kan spelen, aangezien juist ondernemers vaak relatief meer energie verbruiken en niet altijd tijd hebben om zich al te druk te maken over energiebesparende maatregelen (ik generaliseer wel een beetje)… Wat ons betreft zouden we dit dus graag wat actiever zien, maar tegelijker tijd zijn we blij dat er gekeken werd naar mogelijkheden voor het oprichten van een energiefonds met financiële ondersteuning aan ondernemers en organisaties met duurzame ambities via leningen, garanties en overheidsdeelname. Wij zijn we erg benieuwd naar het resultaat en ik kon het niet terugvinden in de begroting. Betekent dat, dat het juist wel of juist niet is gelukt?

Dan Meerstad en Reitdiephaven tenslotte… Wij willen hierbij wel de zorg uitspreken aangaande groen wat steeds meer verdwijnt. Het is immers een stadsuitbreidingsgebied dat nu nog grenst aan groen zoals weilanden. Hebben de mensen die nu een huis kopen met uitzicht op groen dat over 25 jaar nog? of gaan we het daar uiteindelijk ook vol bouwen?

Ik ben benieuwd naar de reactie van de wethouder.

Tot zover voorzitter.

Interessant voor jou

Woordvoering Beheer & Verkeer 2 november

Lees verder

Woordvoering raadsvergadering 9 november

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer