Woordvoering Voorjaarsdebat 6 juli 2016
Discussiestukken
A. Kadernota weerstandsvermogen en risicomanagement 2016
(raadsvoorstel 25 mei 2016, 5731537)
Wij vinden in principe dat je alleen moet rekenen met geld dat je in de boeken hebt staan en dat je goed moet kijken naar de risico's van projecten die je aangaat. Dus geen onnodige grote bouwprojecten moet aangaan als het Forum. Daar wil ik nu niet verder op in gaan. Daar hebben we genoeg over gediscussieerd.
Verder zijn de risico's van de zorg altijd een belangrijk punt. Er moet wel voldoende weerstand zijn zodat de zorgtaken in stand blijven.
Verder sluiten we ons aan bij de CU betreft de opmerking dat er een goed risicomanagement beleid moet zijn, dat risico’s ingedamd dienen te worden en dat de risico’s bekend en duidelijk zijn.
Voorjaarsdebat
Het afgelopen jaar zijn flinke stappen gezet. Volgens ons zijn dat vaak goede stappen geweest, maar ook soms minder goede stappen. Wij zijn een positieve partij, dus laten we beginnen met de goede stappen die zijn gezet:
We zijn erg enthousiast over het feit dat we gaan starten met de geothermie. Hiermee kunnen we ons als gemeente echt profileren als een gemeente die duurzaam en energiezuinig is.
Ook blijven wij enthousiast over de mogelijke invoering van diftar. Wij blijven van mening dat de vervuiler betaalt en we denken dat we met de invoering van diftar een wezenlijk verschil kunnen maken in de hoeveelheid afval die we in Groningen produceren.
Momenteel krijgen huishoudens bijvoorbeeld gemiddeld 33 ongevraagde folders per week. Dat staat gelijk aan 34 kilo papier per jaar. In drie op de tien gezinnen belanden alle folders ongelezen bij het oud papier. Maar deze reclame wordt nog steeds ongewenst in de brievenbus gedaan, behalve als mensen een nee / nee-sticker op hun voordeur hebben. De Partij voor de Dieren vindt, met de fracties van GroenLinks, D66, Student en Stad en Christen Unie dat het hoog tijd is om de gewoonte van reclamedrukwerk op de deurmat aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen op communicatiegebied.
Het huidige systeem leidt tot verspilling van papier en energie voor productie en transport. Het is een onnodige afvalstroom. Daarom stellen wij in de motie JA-JA sticker voor om, vergelijkbaar met de online commerciële mail, een opt-in systeem te realiseren. Folders worden dan alleen nog bezorgd bij mensen die zo’n sticker op hun brievenbus hebben. Zo komen reclamefolders dus alleen nog terecht bij de mensen die er bewust voor kiezen ze te ontvangen. Hierdoor kunnen enorme hoeveelheden papierafval worden voorkomen.
Minder afval is minder vervuiling en zorgt dus voor een verduurzaming van onze gemeente.
En dat komt ook overeen met één van de speerpunten die het college voor zichzelf heeft gesteld voor de komende jaren, er zal een extra impuls gegeven worden aan duurzaamheid. Voor de PvdD is dit natuurlijk een belangrijk speerpunt dat zeker de prioriteit mag krijgen.
We bemerken dat duurzaamheid op meerdere beleidsvelden wordt geïntegreerd en dat doet ons deugd. Zo komt het onderwerp duurzaamheid aan de orde wanneer we kijken naar sport, wonen en mobiliteit. Toch worden de stappen die binnen de verschillende terreinen genomen zouden worden verkleind tot voetje voor voetje schuifelen, in plaats van echte stappen.
De gemeente heeft, zoals bekend, de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Natuurlijk blijven we hier enthousiast over. Maar met de stappen die nu gezet worden gaan we het niet redden. Ons inziens wordt er iets in de hele discussie rondom de verduurzaming en energieneutraal over het hoofd gezien. Namelijk de vleesconsumptie en de intensieve veehouderij.
Het thema voedsel überhaupt wordt wel belicht, maar te weinig vinden wij. Terwijl voedsel een impact heeft op het klimaat en duurzaamheid van de wereld, van Nederland en van de gemeente Groningen. Zoals wellicht bekend, is de productie van vlees de grootste oorzaak van vervuiling. Het zijn niet de auto's, de industrie, de apparaten of vliegtuigen die de hoeveelheid co2 bepalen, maar de veeteelt, die hier het grootste aandeel in heeft.
Toch blijft het eten van vlees een gevoelig punt. (Zowel voor de vleeseter, de vegetariër als het betreffende dier zelf natuurlijk.) Want owee als je de vleeseter aanspreekt op zijn of haar dagelijkse stukje vlees. 'Kom niet aan mijn vlees' is een veelgehoorde uitspraak. Maar wat als het consumeren van het vlees zo'n grote bijdrage heeft aan de vernietiging van de aarde? En ook een negatief effect op de gezondheid van mensen kan hebben? Is het dan nog wel een persoonlijke keuze? Of heeft de politiek dan ook een inbreng?
Het is toch raar dat we alleen spreken over besparen, zonne-energie, windenergie, biomassa, zuinig vervoer maar dat we de grootste vervuiler over het hoofd zien?
Wij beamen dat elk van de genoemde punten om te komen tot een energieneutraal 2035 een bijdrage heeft. Maar we kunnen er niet omheen: Er moet ook een duidelijk plan komen om de grootste vervuiler aan te pakken.
In het kader van deze problematiek dienen we dan ook de motie “weet wat je eet” in. Omdat we willen dat in de voedselvisie 'Groningen groeit gezond verder' een grotere nadruk komt op een meer plantaardige samenleving en dat deze visie vervolgens ook meegenomen wordt in de duurzaamheidsambitie voor de volgende begroting.
Duurzaamheid is te integreren in vrijwel elk beleidsveld. Zelfs op het gebied van mode. Duurzame kleding vinden we een belangrijk onderwerp. We zouden Groningen naar een volgend niveau kunnen tillen als we ervoor zorgen dat we een duurzame stad worden op het gebied van kleding! Maar dit gaat niet vanzelf, dit moeten we met z'n allen aantrekken! Om die reden dienen we dan ook samen met de Stadspartij de motie “Werk aan de Kledingwinkel” in. Hierin stellen we voor om met kledingwinkels een convenant op te stellen om duurzame kleding te stimuleren- net als deze week landelijk is gedaan!
Ook is duurzaamheid te betrekken op onze samenleving en op integratie van nieuwkomers in onze stad. Voor een duurzame samenleving moeten we met z'n allen de verbinding zoeken. We zijn dan ook blij dat dit een van de speerpunten van de voorjaarsnota is. Hier haken we graag op aan:
Om onze jonge stadjers en de jonge nieuwkomers in onze stad meer met elkaar te verbinden en in contact te laten komen dienen we de motie Samen Wonen in, samen met Student & Stad, D66, PvdA en Groenlinks. Hierin geven we het college de opdracht om in dialoog te gaan met woningcorporaties en particuliere ontwikkelaars, bezitters en investeerders om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om een pilot te starten waarin deze groepen samen wonen. Zodat jongeren elkaar ontmoeten en in contact komen. Natuurlijk moet het een keus blijven voor beide groepen. Maar wij hebben geluiden gehoord van jongere, alleenstaande nieuwkomers in Groningen die geen heel huis voor henzelf willen, maar juist een huis willen delen met Nederlandse locals, zodat ze de taal sneller leren en zich niet alleen hoeven te voelen. We hebben hier zelf al veel ideeën over, zoals gebouwen met gedeelde faciliteiten etc., maar we zijn erg benieuwd wat het college hierover denkt en welke ideeën zij heeft.
Tot zover voorzitter.
Interessant voor jou
Woordvoering Beheer & Verkeer 29 juni 2016
Lees verderWoordvoering Beheer & Verkeer 14 september
Lees verder