Geen olifanten meer bij Sinter­klaas


31 maart 2011

Groningen, 30 maart 2011 - De Partij voor de Dieren is erin geslaagd olifanten bij de Sinterklaasoptocht en circussen met wilde dieren voortaan uit de gemeente Groningen te weren. Moties die de partij hiertoe vandaag had ingeleverd bij de behandeling van de door deze partij geagendeerde dierenwelzijnsnota, zijn met overweldigend succes aangenomen in de Raad.

Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, had er wel een beetje op gerekend, bekende hij in interviews na afloop. Maar dat het bijna unaniem zou zijn, daar had hij niet op durven rekenen. Kelder is bijzonder tevreden met het resultaat van vandaag. "We hebben in de aanloop naar deze nota, met onze Reactie op de dierenwelzijnsnota en de dierenwelzijnsavond die we hebben georganiseerd, voldoende weten aan te tonen dat circussen, ook al zouden ze dat nog zo graag willen, het welzijn van hun wilde dieren niet kunnnen garanderen."

Het welzijn van wilde dieren in circussen wordt alleen al aangetast door de dagenlange transporten, waarbij de dieren soms een etmaal lang geen toegang hebben tot drinkwater en geen gelegenheid om de benen te strekken. Wetenschappelijk onderzoek van de universiteit Wageningen heeft in 2009 uitgewezen dat met name het welzijn van olifanten in circussen erg slecht is. De dieren staan gemiddeld 17 uur per etmaal kruislings geketend en zijn niet geschikt om alleen gehouden te worden, omdat het dieren zijn die van nature in een complex sociaal systeem thuishoren.

Gerelateerd nieuws

De Partij voor de Dieren viert feest

Groningen, 30 maart 2011 – De Partij voor de Dieren zit een jaar in de gemeenteraad van Groningen en dient vandaag ne...

Lees verder

Helderheid over banden gemeente en Fish4Future

Persbericht - Groningen, 19 april 2011 – De Partij voor de Dieren wil opheldering van het college over de banden met Fish4...

Lees verder