Fractie PvdDieren nodigt gehele Raad uit voor vega­nis­tisch diner op Dierendag


27 september 2010

Persbericht - Groningen, 27 september - In het kader van Dierendag organiseert de Partij voor de Dieren op 4 oktober een veganistisch diner voor de gehele gemeenteraad. Fractievoorzitter Gerjan Kelder wil hiermee aandacht vragen voor de “vergeten dieren” uit de intensieve veehouderij en voor de in het wild levende dieren, van wie de leefgebieden worden opgeofferd voor veevoederplantages.

Volgens Kelder kopen de meeste mensen op Dierendag iets voor hun hond of kat. Daar is niks mis mee, maar uit het oogpunt van dierenwelzijn kun je beter een paar dagen geen vlees of kaas eten. Of koop biologische producten, want eisen met betrekking tot dierenwelzijn liggen in de biologische sector hoger dan in de vee-industrie.

Veganisten eten geen dierlijke producten, zodat er geen dieren voor hun voedsel hoeven te lijden in de vee-industrie. Kelder verwijst hierbij onder andere naar het recente rapport van Wakker Dier over de schaalvergroting en intensivering in de melkveehouderij: “Vijf voor twaalf voor de Nederlandse melkveehouderij”. Hierin valt te lezen dat de melkproductie van koeien zover omhoog is geschroefd dat ze extra veel last krijgen van pijnlijke ziektes zoals uier- en klauwontstekingen, terwijl pijnbestrijding bijna nooit wordt toegepast.

Dierlijke producten leggen bovendien een enorm beslag op de mondiale zoetwater voorraad en landbouwgebieden. Over de gehele wereld worden tropische savannes en regenwouden vernietigd om landbouwdieren te kunnen voeden. Dat gaat ten koste van de leefwereld van wilde dieren en zorgt ervoor dat veel soorten dieren (en planten) met uitsterven bedreigd zijn.

De Partij voor de Dieren organiseert al sinds langere tijd iedere eerste maandag van de maand een Meatless Monday in samenwerking met het Curryhuis aan de Kerklaan in Groningen. Het diner met de gemeenteraad zal ook hier plaatsvinden, vanaf 18:00.

Gerelateerd nieuws

PvdDieren en Groenlinks bezorgd over mogelijke vervuiling Gideonterrein

PERSBERICHT Groningen, 3 september 2010 – De Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben schriftelijke vragen gesteld ...

Lees verder

Veganistisch diner voor Raad in kader van Dierendag groot succes

Groningen, 5 october – Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad, is raze...

Lees verder