Bontvrije mode­parade in Groningen?


13 juli 2012

De Partij voor de Dieren wil geen bont op de Modeparade. Fractievoorzitter Gerjan Kelder heeft hiertoe schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld. Kelder heeft hierin het college gevraagd als aanvullende voorwaarde in de vergunning voor dit mode evenement, dat op 2 september op en rond de Grote Markt wordt gehouden, het dragen van bont op de catwalk en tijdens de Modeparade te verbieden.

De modehandel probeert middels kraagjes en details aan kleding bont het modebeeld weer in te smokkelen. Dit vraagt om een duidelijke stellingname. Groningen als stad van de Fair Trade en Duurzame Stad
heeft een progressieve reputatie hoog te houden, volgens Gerjan Kelder. “En daar hoort een bontvrije modeweek helemaal bij!”

Volgens Kelder is bont een volstrekt overbodig product, waar jaarlijks vele miljoenen dieren een ellendige dood voor sterven. Kelder: “En dan heb ik het niet alleen over de zeehondjes die worden doodgeknuppeld of de dieren die in klemmen en vallen worden gevangen. Denk ook maar eens aan alle nertsen in Nederland, waarvan er jaarlijks 5 miljoen worden gefokt, hun leven lang in kleine kooitjes gehouden waarin ze hun kont niet kunnen keren, om daarna te worden vergast, gevild en vervolgens weggegooid.”