De Partij voor de Dieren en de Stads­partij willen geen honden­be­lasting voor honden uit asielen


13 juni 2017

De Partij voor de Dieren en de Stadspartij dienen een initiatiefvoorstel in waarin de hondenbelasting als stimulans wordt gebruikt voor mensen om een asielhond te nemen in plaats van een hond van een fokker. Wanneer iemand een of twee honden uit een asiel neemt, hoeft de eigenaar in dit voorstel geen belasting voor deze honden te betalen.

Uit schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren in 2014 bleek dat het grootste deel van de opbrengsten van de hondenbelasting voor algemene doelen worden gebruikt, hondenbezitters zien er weinig van terug. De hondenbelasting wordt ook jaarlijks hoger vanwege een indexering. De partijen zijn het niet eens met de gang van zaken en hebben een manier bedacht waarop de belasting ten goede komt voor zowel hondenbezitters als honden.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Gerjan Kelder: “Wij vinden de hondenbelasting een oneerlijke belasting, want hondeneigenaren dragen meer bij aan de algemene voorzieningen dan anderen, maar krijgen er weinig voor terug. Wij zijn geen voorstander van deze belasting, maar zolang deze bestaat willen we de belasting in ieder geval zo constructief mogelijk gebruiken. Op dit moment komen er veel fokhonden terecht in asielen en wij denken door het anders inzetten van de hondenbelasting hieraan iets te kunnen veranderen.”

De partijen zijn van mening dat mensen op dit moment te weinig gestimuleerd worden om een asiel- of opvanghond te adopteren, terwijl de asielen steeds voller raken met ‘nieuwe’, gefokte honden. Tegelijkertijd kampen asielen en buitenlandse opvangcentra met teveel dieren en bij een overschot moeten honden afgemaakt worden.

Amrut Sijbolts, fractievoorzitter van de Stadspartij: “We hebben een creatieve draai aan de hondenbelasting gegeven, waardoor mensen die een of twee honden uit asielen nemen geen hondenbelasting voor deze honden hoeven te betalen. De belasting op kennels wordt hoger, omdat Groningen landelijk een van de laagste belastingen op kennels heft.”

Bekijk het initiatiefvoorstel hier.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen over gasloze nieuwbouw in Groningen

Groningen, 31 mei 2017 De Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen over het aantal nieuwe woningen in Groningen wat ...

Lees verder

Partij voor de Dieren kritisch over regeling opvang wilde dieren en vogels 

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren uit haar zorgen over het feit dat Faunavisie Wildcare in Westernieland a...

Lees verder