Partij voor de Dieren stelt schrif­te­lijke vragen over gasloze nieuwbouw in Groningen


31 mei 2017

Groningen, 31 mei 2017

De Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen over het aantal nieuwe woningen in Groningen wat nog een gasaansluiting krijgt en het aantal nieuwe woningen wat duurzaam gebouwd wordt. De vragen worden gesteld naar aanleiding van een onderzoek door Natuur & Milieu. De milieuorganisatie heeft nieuwbouwplannen bij 103 gemeenten bekeken en concludeert dat gemeenten weinig haast maken met het gasloos maken van nieuwe woningen.

Fractievoorzitter Gerjan Kelder: “Natuur & Milieu stelt dat in de gemeenten die zij hebben onderzocht twee derde van de woningen die tot 2021 verrijzen nog een gasaansluiting krijgt! Dit vinden wij wel erg veel en we willen van het college horen hoe het er in Groningen voor staat. Daarom vragen we hoeveel nieuwe woningen in Groningen een gasaansluiting krijgen en hoeveel er duurzaam gebouwd worden.”

Uit het onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat van de 230.000 nieuwe woningen in de 103 gemeenten, 150.000 een gasaansluiting krijgen en een kwart wordt aangesloten op een warmtenet. Dit kan duurzaam zijn, maar het hoeft niet. Slechts 12 procent van de woningen wordt volledig duurzaam gebouwd via warmte-koudeopslag of een warmtepomp.

“We zijn benieuwd of deze aantallen ook representatief zijn voor Groningen. We hebben in Groningen gezamenlijk als doel gesteld om in 2035 energieneutraal te zijn, wat super is, maar waar we wel haast voor moeten maken!” aldus Kelder.

Bekijk de schriftelijke vragen hier.

Gerelateerd nieuws

De Partij voor de Dieren zet zich in voor de bomen

De Partij voor de Dieren dient verschillende moties in tijdens de bespreking van de nieuwe groencompensatieregeling in de raa...

Lees verder

De Partij voor de Dieren en de Stadspartij willen geen hondenbelasting voor honden uit asielen

De Partij voor de Dieren en de Stadspartij dienen een initiatiefvoorstel in waarin de hondenbelasting als stimulans wordt geb...

Lees verder