Gemeen­teraad legt fundament voor Tiny Houses


15 februari 2017

Vanavond is het fundament gelegd voor de eerste Tiny Houses in de stad. De gemeenteraad toonde zich unaniem enthousiast over het initiatief ‘Grote ideeën voor kleine huisjes’ van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De raadsfracties vonden deze nieuwe, zelfvoorzienende woonvorm goed passen bij een jonge stad als Groningen die in 2035 energieneutraal wil zijn. Op afzienbare termijn gaat de gemeente een evenement organiseren waar het bijzondere woonconcept nader onder de loep zal worden genomen.

Gerjan Kelder van de Partij voor de Dieren ziet in de Tiny Houses een gat in de markt: “Een groeiend aantal bewoners van deze stad wil de vrijheid om klein en duurzaam te wonen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van het aanbod van de corporaties of de publieke sector.”


Gerjan Kelder tijdens de raadsvergadering

GroenLinks raadslid Martijn van der Glas legt uit dat er nog wel wat hobbels zijn te nemen: “De Nederlandse wetgeving in niet ingericht op huizen die geen aansluiting hebben op gas, elektriciteit en riolering. Bestemmingsplannen en het bouwbesluit kunnen de realisatie van Tiny Houses in de weg staan.

De gemeente gaat nu onderzoeken op welke manier hier, binnen bestaande regels, een mouw aan kan worden gepast. Dit onderzoek en de uitkomsten van het evenement moeten leiden tot een uitvoeringsplan.

Op de foto's: Gerjan Kelder en Martijn van der Glas (GroenLinks)

Gerelateerd nieuws

Vragen over vissensterfte Oosterpark

Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen over de vissensterfte in de Oosterparkwijk vanwege rioolstort in het water. ...

Lees verder

De Partij voor de Dieren zet zich in voor de bomen

De Partij voor de Dieren dient verschillende moties in tijdens de bespreking van de nieuwe groencompensatieregeling in de raa...

Lees verder