Het Sterrebos: Wat speelt daar nou eigenlijk?


Antwoord op veel­ge­stelde vragen.

12 februari 2025

Al meer dan een jaar zijn wij druk bezig met het Sterrebos en in het verlengde daarvan het Zuiderplantsoen. De ontwikkeling van het Zuiderplantsoen en hierdoor deels ook het Sterrebos is in handen van Combinatie Herepoort en onderdeel van Aanpak Ring Zuid. Iets dat dit dossier Sterrebos en Zuiderplantsoen best complex maakt.

 

We hebben contact met verschillende natuurorganisaties en ambtenaren van de gemeente over dit project en zijn aan het kijken welke invloed wij nog kunnen hebben om het Sterrebos te behouden. Hierover hebben we ook schriftelijke vragen gesteld en hierdoor wordt er niet 8 maar 1 boom gekapt voor het looppad. Deze vindt u in deze link.

 

Om wat eenvoudig uitleg te geven wat er speelt hebben we hieronder een aantal vragen beantwoord over het Sterrebos die niet in de schriftelijke vragen werden beantwoord.

 

Natuurorganisaties hebben bezwaren gegeven over de werkzaamheden in het Sterrebos, hoe kijken jullie hier tegenaan?

Op dit moment loopt er een bezwaarprocedure tegen de kapvergunning en een bezwaarprocedure tegen de monumentenvergunning. Beide vergunningen zijn verleend. De kapvergunning is nodig om 1 boom te kappen die voor de realisatie van een pad (met paars weergegeven en dit is de boom uit onze eerder benoemde schriftelijke vragen) die vanaf het Zuiderplantsoen naar de Waterloolaan loopt. Voor realisatie van dit pad is ook een monumentenvergunning nodig, omdat dit deel van het Sterrebos een gemeentelijk monument is. Deze monumentenvergunning is ook nodig om de huidige paden te voorzien van een nieuwe verharding (met rode stippellijn aangegeven). Zie ook de onderstaande afbeelding.

 

Natuurorganisaties en Bond Heemschut hebben voor dit deel ook een handhavingsverzoek bij de provincie ingediend waarin gesteld wordt dat er sprake zou zijn van overtreding van de Wet Natuurbescherming.  Over deze procedures kunnen wij niets zeggen, aangezien dit via de juridische weg gaat. De oproep om nu te stoppen met werkzaamheden, daar kunnen wij daarom ook niks over zeggen als raad. Vandaar dat Terence deze toezegging ook niet kon doen tijdens de burgeragendering. 

 

Dit betekent niet dat wij het hierbij hebben laten zitten. Wij hebben onder andere gevraagd naar de onomkeerbaarheid van de werkzaamheden. Natuurorganisaties zeggen dat het onomkeerbaar is door doorsteken van boomwortels en het verwijderen van de humuslaag. De gemeente zegt dat bij de huidige werkzaamheden verharding vervangen wordt voor verharding en dit dus omkeerbaar is.  Het kappen van een boom is niet omkeerbaar en die laten ze staan zolang er nog geen uitspraak is van de bezwaarschriftencommissie.

 

Het Dagblad van het Noorden beschreef het ongemak van Terence in deze burgeragendering in de raad. Dit ongemak was er niet, behalve dat hij vooraf had gemeld dat er niks over de bezwaarprocedure, en dus het direct stilleggen van de werkzaamheden, toegezegd kon worden. Toen dit toch ter sprake kwam, moest hij het daarom nog eens benoemen. Terence en Linda staan al langere tijd in goed contact met meerdere natuurorganisaties en we weten dus goed wat er speelt. Terence heeft hen ook begeleid in het doen van een burgeragendering, want wij vinden het erg belangrijk dat zij gehoord worden.

 

Zuidelijk deel Sterrebos

In het zuidelijk deel van het Sterrebos was de aannemer bezig met het vervangen van oude tegels inclusief fundering met nieuwe tegels. Het gaat hierbij om het pad langs de Hereweg tegenover Trip Advocaten. Hier zijn de werkzaamheden stilgelegd, omdat de vergunning niet op orde was.

 

Waarom wijzigen jullie de plannen niet en zorgen jullie ervoor dat dit bos blijft zoals hij is?

Dit is iets waar we afgelopen jaar veel mee bezig zijn geweest. Aanpak Ring Zuid is een groot dossier met vele beslismomenten en om dit goed uit te zoeken is niet zo gemakkelijk. In 2014 werd ‘’het Rode Boekje’’ gepresenteerd en aangenomen. Het Rode boekje was een leidraad voor het project. In die tijd is er ook participatie geweest. Dit is dus meer dan 10 jaar geleden. Besluiten van toen worden nu in uitvoering gebracht. Er zijn wel documenten gemaakt, onder andere met natuurorganisaties, maar deze dienden ter inspiratie en niet als raadsvoorstel.

 

Maar met voortschrijdend inzicht kan je toch dingen wijzigen? Nou dit blijkt nog niet zo makkelijk. Elke contractbreuk kan de gemeente heel veel planschade kosten. We hebben te maken met een ‘’erfenis van eerdere colleges’’.  In dit artikel heb ik er wat over geschreven onder het kopje ‘Hoe wordt groen betrokken bij nieuwe plannen’: https://groningengemeente.partijvoordedieren.nl/nieuws/blog-het-spanningsveld-tussen-steen-en-groen 

In het contract met Herepoort staat dat er geen wijzigingen mogen worden doorgevoerd en zij het originele plan op moeten leveren. 

 

In theorie zou het college en de raad kunnen kiezen om die planschade aan te gaan, maar omdat daar geen financiële dekking voor is (mits dit ten koste gaat van andere groene projecten of zelfs ten koste gaat van onderhoud Sterrebos), is de kans heel klein dat dit een meerderheid oplevert.

 

Zuiderplantsoen

Je zou denken dat je een Amerikaanse boom voor een Inheemse kan vervangen, maar dit is dus qua contract niet mogelijk en zorgt voor extra werk en veranderingen bij (onder) aannemers. Het meest waarschijnlijke is dat het Zuiderplantsoen wordt opgeleverd en dat sierplanten na oplevering worden verwijderd en vervangen voor inheemse soorten.

 

Waar komen die brede paden opeens vandaan?

Het Sterrebos heeft meerdere landschapsstijlen gekend. Zowel de Franse als de Engelse landschapsstijl. In de nieuwe plannen is gekozen voor de Franse landschapsstijl, terwijl de Engelse Zocherpark stijl met de kronkelpaadjes veel beter bij het huidige Sterrebos past.

 

Dit is een kort artikel over de geschiedenis https://www.aanpakringzuid.nl/actueel/nieuws/verhalen/straks/aanleg-sterrebos/ en deze is wat uitgebreider https://issuu.com/n0.0rdpeil/docs/581_00_404_rapport_sterrebos_121011 De architect heeft voor de Franse stijl gekozen, terwijl de Engelse stijl qua ecologie en uiterlijk beter bij het huidige Sterrebos past. Natuurorganisaties pleiten daarom ook voor de Engelse stijl.

 

Welke fietspaden komen er nog meer in het Sterrebos?

Van inwoners en natuurorganisaties horen wij dat er plannen zijn voor fietspaden door het Sterrebos heen. Behalve het pad in het deel waar tot 35 jaar geleden de afrit lag, zijn er naar wij weten geen nieuwe paden gepland. Daarom vinden we het fijn dat er nu een  burgeragendering is gedaan door natuurorganisaties, omdat wij merken dat zij dingen hebben gehoord, die wij niet hebben gehoord. Afgelopen jaar hebben wij regelmatig gemerkt dat er verschillende verhalen waren over wat er met het Sterrebos gaat gebeuren. Het is dus goed als dit publiekelijk wordt opgehelderd. In contact met natuurorganisaties en ambtenaren hebben wij hier opheldering over proberen te krijgen.

 

Wat zijn de uitdagingen voor het Sterrebos?

Er komen nieuwe wijken in Groningen, het DUO gebouw wordt uitgebreid, het Gomariscollege wordt verplaatst en het Zuiderplantsoen wordt aangelegd. Ook al wordt er niks veranderd aan het park, dit kan ervoor zorgen dat er straks honderden of duizenden mensen door het park heen gaan . En om de rust te bewaren voor het park is dit niet wenselijk. Naast een plek voor mensen is het Sterrebos ook een plek voor dieren en planten. En die moeten zeker niet verstoord worden.

 

Daarom willen wij het volgende:

  • Zorg voor fietsroutes om het huidige oude Sterrebos heen. Zodat dat de doorgaande weg wordt en er minder druk op het oude Sterrebos komt.

  • De gemeente moet een afwegingskader maken met daarin de effecten op dieren, natuur en ecologie. In het afwegingskader moet rekening gehouden worden met nieuwe projecten rondom het Sterrebos en welke invloed dit op het bos heeft.

  • Het Sterrebos is een monumentaal park met veel diersoorten. De ecologie en leefgebied van dieren moeten prioriteit zijn.

  • Bij Aanpak Ring Zuid en de paden door het Zuiderplantsoen kunnen we niks meer veranderen, maar qua onderhoudsplan/ herstelplan Sterrebos wel. Ecologie, natuur en leefgebied voor dieren hebben hier wat ons betreft prioriteit. Deze restauratie is nog niet begroot en zal daarin moeten worden meegenomen.

  • In dit plan willen wij dat buurtbewoners en natuurorganisaties gehoord worden.

 

Als u meer vragen heeft die wij kunnen publiceren of beantwoorden stuur gerust een mail naar groningengemeente@partijvoordedieren.nl 


foto's: Aanpak Ring Zuid.

Gerelateerd nieuws

Wij willen dat college standpunt inneemt bij zienswijze GAE.

Wij willen dat college standpunt inneemt bij zienswijze GAE. ‘’ Kom op voor de inwoners in onze gemeente’’ Afgelopen wee...

Lees verder

Kirsten de Wrede publiceert Handboek Mens-Dier relaties

Het is uniek in Nederland: een handboek voor Mens-Dierrelaties. Wethouder Kirsten de Wrede heeft het voor elkaar gekregen! We...

Lees verder