Motie ja/ja-sticker aange­nomen


6 juli 2016

Tijdens het voorjaarsdebat op 6 juli 2016 is de motie Ja/ Ja-sticker aangenomen door een
meerderheid van de gemeenteraad. De motie werd ingediend door de Partij voor de Dieren, Groenlinks, D66, de ChristenUnie en Student en Stad.
In navolging van Amsterdam, Utrecht en Den Haag zal nu onderzocht ook in Groningen de mogelijke invoering van de Ja/ Ja-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk worden onderzocht.

GRONINGEN, 6 juli 2016

Momenteel krijgen huishoudens gemiddeld 33 ongevraagde folders per week. Dat staat gelijk aan 34 kilo papier per jaar. Partij voor de Dieren-raadslid Gerjan Kelder: "Het huidige systeem leidt tot verspilling van papier en energie voor productie en transport. Het is een onnodige afvalstroom. Daarom stelden wij in een motie voor om, vergelijkbaar met de online commerciƫle mail, een opt-in systeem te realiseren.".

De huidige stand van zaken rondom reclamedrukwerk staat in schril contrast met de gang van zaken op het internet. Voor de ontvangst van digitale reclame moet de ontvanger actief toestemming geven, maar offline reclame wordt nog steeds in de brievenbus gedaan, tenzij men zelf een nee / nee sticker op de brievenbus plakt. Het is hoog tijd om de gewoonte van reclamedrukwerk op de deurmat aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen op communicatiegebied. GroenLinks-raadslid Martijn van der Glas: "Folders worden dan alleen nog bezorgd bij mensen die een Ja/ja-sticker op hun brievenbus hebben. Zo komen reclamefolders dus alleen nog terecht bij de mensen die er bewust voor kiezen ze te ontvangen. Hierdoor kunnen enorme hoeveelheden papierafval worden voorkomen.".

In drie op de tien gezinnen belanden alle folders ongelezen bij het oud papier en dit is ook in andere gemeenten niet onopgemerkt gebleven. D66-raadslid Wieke Paulusma: "In Amsterdam, Utrecht en Den Haag is een dergelijk voorstel al aangenomen en wij zien graag dat gemeente Groningen dit voorbeeld volgt. Wanneer meer gemeentes dit aanpassen zouden we in Nederland rond de 182 miljoen kilo aan reclamefolders kunnen besparen.".

Met het aannemen van de motie wordt een grote stap gezet om verspilling tegen
te gaan en de partijen kijken uit naar het plan van aanpak van het college.

Klik hier om de motie te bekijken.