Pers­be­richt: Raads­fracties willen ophel­dering over beëin­diging demon­stratie Acade­mie­gebouw


Wij stellen vragen met Groen­Links en D66

16 mei 2023

Raadsfracties willen opheldering over beëindiging demonstratie Academiegebouw

Op woensdag 26 april vond er een demonstratie door studenten en medewerkers van de Rijksuniversiteit plaats op de trappen binnenin het Academiegebouw. Deze demonstratie werd op een zichtbaar hardhandige manier door de politie beëindigd. De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 zijn geschrokken van de manier waarop dit verliep en willen precies weten wat hiertoe geleid heeft.

Er heerst, ondanks de vele reconstructies, video's en verklaringen, nog veel onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd tijdens en voorafgaand aan de ontruiming van het gebouw, stellen de drie partijen. Ze vinden het belangrijk dat er transparantie ontstaat. Daarom stellen ze vragen aan het gemeentebestuur.

"Demonstreren is een democratisch grondrecht dat beschermd en gefaciliteerd moet worden en elke inperking of opschorting hiervan moet met een kritische blik bekeken worden," vindt Jeffry van Hoorn (GL). "We weten dat het demonstratierecht in Nederland steeds verder onder druk staat. Amnesty International publiceerde hier onlangs een rapport over. Juist daarom willen we weten waarom en hoe deze situatie escaleerde."

Wat de partijen betreft zijn er nog te weinig details bekend over de keuzes die door de universiteit en de politie gemaakt zijn. "Naar verluidt vond de ontruiming in opdracht van de Rijksuniversiteit plaats vanwege vermeend huisvredebreuk," stelt Terence van Zoelen (PvdD). " Te bedenken dat het Academiegebouw een openbare werk- en studieplek is, waar een docent op haar werk een klap met een wapenstok heeft gekregen, moet je je afvragen of een politieoptreden als deze daar op zijn plaats was. Wij willen dat de burgemeester hierover met het bestuur van de RUG in overleg treedt. Daarbij vraagt mijn fractie zich af of de inzet van politiehonden nodig en proportioneel was."

Daarnaast zijn de fracties benieuwd welke rol de gemeente heeft gespeeld op die avond. "We willen vooral weten in hoeverre de burgemeester afwegingen heeft gemaakt voordat er tot ontruiming overgegaan werd," zegt Maria Martinez Doubiani (D66) "Welke beslissingen zijn er gemaakt en waarop waren die gebaseerd? Ook ben ik wel benieuwd wat hij zelf van het ingrijpen vond."

De drie partijen willen ook van het gemeentebestuur weten of er afspraken met de Rijksuniversiteit gemaakt kunnen worden om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

U vindt de vragen hier.

Gerelateerd nieuws

Wij stelden vragen over onze zorgen rondom vogelgriep: Wethouder de Wrede komt met maatregelen.

Afgelopen week zijn er honderden dode vogels gevonden in De Onlanden die zijn overleden aan de vogelgriep. Natuur- en dierenb...

Lees verder

Week van het afval!

Het is de week van het afval! Het nieuwste IPCC rapport welke in maart uitkwam, was alarmerend. Als we nog dachten dat we d...

Lees verder