Vragen over kinder­arbeid en Primark


23 augustus 2013

De Partij voor de Dieren wil van het college weten of zij het enthousiasme van wethouder van Keulen over Primark delen. Primark is een internationale modeketen die in de afgelopen jaren meerdere malen in opspraak is gekomen door slechte arbeidsomstandigheden in lage lonen landen, zoals kinderarbeid.

Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen, vraagt zich dan ook af hoe de andere wethouders erover denken. Kelder: “In mei is in Bangladesh een kledingfabriek in elkaar gestort, met meer dan duizend doden ten gevolg. In het puin lagen onder andere labels van Primark. Er zijn andere bronnen die Primark verdacht maken, met name op het gebied van arbeidsomstandigheden voor heel jonge meisjes. Ik vind dat je de vraag mag opwerpen of de komst van een dergelijk bedrijf reden is om de vlag uit te hangen”.

Primark is tevens een publiekstrekker die de klap van het verdwijnen van de Bijenkorf zou kunnen opvangen. Maar een dergelijk bedrijf past niet in het imago van duurzaamheid en Fair Trade waar de gemeente Groningen voor wil staan. In het licht van de voortdurende actualiteit van kinderarbeid vraagt Kelder dan ook om gerichte activiteiten te organiseren tijdens de Fair Trade week, zoals een kinderarbeid- vrije winkelroute.

Naar de vragen