Schrif­te­lijke vragen: Misstanden Sugar Homes


Indiendatum: 10 okt. 2022

Beste college,

Onlangs berichtte de UKrant dat StudentHousing, de eigenaar van de Sugar Homes de borg van haar bewoners inhoudt om de energierekening te betalen. Het inhouden van de borg is een probleem voor de huurders. Zelfs voor studenten die hun huis gedurende de huurperiode goed bijhouden en zorgen dat ze hun container netjes achterlaten is hun borg weg. Dit gaat om 750 euro per student, een grote bedrag voor deze studenten. Ook de hoge energieprijzen zijn een groot probleem voor de huurders. Ondanks dat Sugar Homes de energiekosten niet direct bij de huurders verhaalt, betalen deze huurders de hoofdprijs.

Daarnaast krijgen studenten geen energietoeslag. Niet voor niets stonden studenten en politieke partijen afgelopen 6 oktober op de Grote Markt om te eisen dat het rijk deze onrechtvaardigheid oplost. Al met al genoeg redenen om deze huurders te steunen.

Dit is niet de eerste keer dat er misstanden zijn bij deze woningen, die veelal door internationale studenten worden bewoond. Ze zijn lastig te verwarmen, er komt amper licht binnen en er komen geregeld verhalen naar buiten over schimmel in de containers. Daarnaast heeft Sugar Homes de energierekeningen eerder dit jaar al fors verhoogt van gemiddeld 80 naar 280 euro per maand.

Sugar Homes lijkt hiermee niet een verhuurder waar internationale studenten bij gehuisvest moeten worden. Hoewel de containers er initieel met de beste bedoelingen zijn neergezet in een samenwerking tussen de gemeente, RUG en Hanze, blijken ze in werkelijkheid ondermaats.

1. Is het college bewust van het inhouden van de borg om de energielasten te dekken? Is het college eens dat dit zowel onwenselijk als onwettig is? Zo ja, wat kan en gaat de gemeente hier aan doen? Waarom wel, waarom niet?

2. Deelt het college onze zorgen over de veelal internationale studenten die de dupe worden van de misstanden bij de Sugar Homes? Zo nee, waarom niet?

3. Deelt het college de mening dat het voorbeeld van Sugar Homes aantoont dat internationale studenten, die wat betreft het huren van een kamer relatief kwetsbaar zijn, niet gehuisvest moeten bij particuliere verhuurders? Zo ja, zijn er mogelijkheden om de huisvesting te faciliteren de gemeente of een woningcorporatie? Zo nee, waarom niet?

4. Sugar Homes werkt met short stay contracten, waardoor de huurders geen of weinig huurdersbescherming hebben. De raad en het college hebben meermaals uitgesproken dat short stay, met enkele uitzonderingen daargelaten, onwenselijk is in de gemeente. Is het college voornemens om de short stay constructie bij de sugar homes in te perken? Zo ja, wat gaat het college daarvoor doen? Zo nee, waarom niet?

5. Acht het college het nog steeds wenselijk dat de gemeente en de onderwijsinstellingen RUG en Hanze Hogeschool met Student Housing samenwerken na het vernemen van de aanhoudende slechte berichten over deze verhuurder?

Elte Hillekens, GroenLinks

Hans de Waard, SP

Bart Hekkema, Partij voor de Dieren

Foto credit: sugarhomes.com

Interessant voor jou

Mondelinge vragen: Mag het licht uit

Lees verder

Mondelinge vragen: Travertijnstraat 12/ Backbone050

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer