Woord­voering: Basis­jeugdhulp


22 mei 2024

De heer Pechler: Dank, Voorzitter. Dank aan de fracties voor het stellen van de vraag en het agenderen van dit debat. Ik ga gelijk op de vraag in. In het algemeen kijkt de Partij voor de Dieren positief naar het proces dat is gevoerd rondom de invoering. Als raad zijn we steeds goed op de hoogte gehouden. Mevrouw Gietema zei het al met de beeldvormende sessies: het aantal kinderen dat wordt geholpen, groeit gestaag. WIJ heeft geen probleem om personeel aan te trekken en de geluiden van gebruikers van de basis jeugd op die we ontvangers en positief, minder wachtlijsten en minder bureaucratie. Dat daarbij bij de entree door de aanwas nu een knelpunt zit waar tijdelijk gedetacheerd personeel voor nodig is, is jammer, maar naar verwachting is dit na de zomer opgelost.

Voorzitter: Dat roept een interruptie op van het CDA.

De heer De Haan: Voorzitter, de heer Pechler komt er iets op terug. Hij zei: WIJ heeft geen problemen met het aantrekken van personeel. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. WIJ Groningen heeft natuurlijk wel een probleem en daarom zijn ze deels afhankelijk van die externe inhuur. Ik was benieuwd hoe de Partij voor de Dieren daarnaar kijkt.


De heer Pechler: In datzelfde interview werd gesteld dat bij de basisjeugdhulp personeel juist in de rij staat om daar aan de slag te gaan, maar dat die stap daarvoor bij de entree locaties waar mensen dus eerst die lichte toets moeten krijgen, dat daar tijdelijk gebruik gemaakt moet worden van gedetacheerd personeel.

Voorzitter: Dat levert een vervolgvraag op van het CDA.

De heer De Haan: Voorzitter, waaruit trekt de Partij voor de Dieren de conclusie dat dat straks wel geregeld gaat worden? Het zijn vaak professionals die moeten gaan kijken: welke hulp is passend? Waaruit trekt de Partij voor de Dieren de conclusie dat dat na de zomer wel goed voor elkaar is? Volgens mij is dat juist de markt waar moeilijk mensen in de voor te vinden zijn.

De heer Pechler: Daarin vertrouw ik op de expertise van de mensen die bij WIJ werken en die zelf aangeven dat zij verwachten dat dit met enkele maanden opgelost is. Ik kan me voorstellen dat we in deze fase van de invoering van de basisjeugdhulp onder de WIJ een nieuwe golf van doorverwijzingen hebben gekregen die wellicht wat groter in omvang is dan vooraf was voorspeld. Dan heb je een paar maanden nodig om in plaats van gedetacheerd personeel zelf mensen aan te nemen, in te werken en ervoor te zorgen dat je weer op groot genoeg formatie zit om het allemaal te kunnen behappen.

Voorzitter: Dat levert een vervolgvraag op van D66.

Mevrouw Gietema: Er is specifieke ondersteuning die door aantal andere partijen wordt geboden. Het uitgangspunt is dat dat bij basisjeugdhulp een plek krijgt. Team050 als voorbeeld: dat zijn mensen die aan het afstuderen zijn en aan het einde van de studie zitten. Zij worden op de randen van de dag vaak ingezet. Denkt u dat WIJ er goed in kan voorzien om juist in die avonduren of in de vroege ochtend daar voldoende personeel voor te vinden?

De heer Pechler: Het lijkt mij dat als de transformatie compleet is WIJ juist personeel van onder andere het bedrijf dat u noemt, maar wellicht van andere organisaties over zou kunnen nemen. Juist die studenten die nu bezig zijn met het afronden van hun studie in de sociaal-maatschappelijke zorgcontext om daarin te voorzien. Ik zie dat probleem niet zo. Ik denk niet dat WIJ een negen tot vijf bedrijf is of organisatie is die alleen maar door de weeks hulp en zorg verleent. Maar juist in de avonden en in het weekend, als dat nodig is. Ik vervolg mijn betoog.

De heer Pechler: Wat betreft de overgangssituatie wordt er ingezet op maatwerk waar nodig. Wat volgens mij is hoe we met zorgvraagstukken om zouden moeten gaan. Aangezien iedereen het recht heeft op onderzoek na te hebben aangegeven dat de geboden basisjeugdhulp niet passend is, hebben wij hier vooralsnog geen zorgen over. En zelf als fractie geen verontrustende signalen over binnengekregen. Ik ben wel benieuwd naar de reactie van de wethouder over de suggestie van D66 om een afwegingskader hiervoor te maken. Beschikkingsvrij werken vermindert de regeldruk en stress voor zowel personeel als gezinnen. Het verkleint de wachttijd tot het moment waarop jongeren daadwerkelijk hulp krijgen. Ik had verder dezelfde vraag die mevrouw Bernabela in de eerste termijn al had gesteld, maar daar heeft de wethouder al antwoord opgegeven. Daar wil ik het bij laten.