Woord­voering: Herijking Kader Co-inves­te­rings­fonds sport­ac­co­mo­daties


15 november 2023

Dank je wel, voorzitter. Wij zijn ook blij dat het co-investeringsfonds herijkt is en nu ook aangewend kan worden voor investeringen voor bewegen in de openbare ruimte. Het is goed dat er rekening wordt gehouden met financiƫle haalbaarheid voor verenigingen, en ik zeg vereniging, maar het is ook goed dat er breder wordt gekeken naar samen sporten en dat het niet meer alleen gaat om sportverenigingen. Het co-investeringsfonds is niet bedoeld voor de duurzaamheidsdoeleinden, maar specifiek voor het leveren van een bijdrage aan een goede sportinfrastructuur. Dat betekent niet dat investeren in sportieve infrastructuur niets met duurzaamheid te maken heeft. Het specifieke doel van dit fonds is echt de investeringen te doen die direct leiden tot meer sporten, speelvelden, kleedkamers of andere investeringen waarbij direct meer gesport kan worden.

Daarbij, als reactie op de heer Heiner van de VVD: tegen verduurzaming vanuit het co-investeringsfonds zijn, is het natuurlijk niet hetzelfde als tegen verduurzaming zijn. Het gaat erom waaruit je het financiert. Dus het is goed om die twee zaken los van elkaar te zien. Het fonds is er om ervoor te zorgen dat mensen meer gaan sporten. Daarnaast moeten we het natuurlijk hebben over die verduurzaming, want wat ons betreft mag daar altijd wel een tandje bij. Dus ik ben ook benieuwd naar de reactie van het college op het plan van de SP en Student en Stad. Bovendien financieren we dit liever natuurlijk niet vanuit sport, maar vanuit die verduurzamingsopgave.

Mevrouw Bosma: Het doet bij ons wel de vraag reizen, nu we het zo erover hebben, hoe we alle sportaccommodaties zo snel mogelijk kunnen verduren. We blijven daarom graag op de hoogte van een verduurzaming van sportaccommodaties die niet in eigendom van de gemeente zijn, of dat meegenomen kan worden. Tot slot een voorbeeld uit het document: het omzetten van het natuurgras naar kunstgras om de capaciteit te vergroten. Laatst werd natuurlijk het Europees verbod op rubberkorrels bekend. We gebruiken in Groningen gelukkig de SBR-korrels sinds 2018 niet meer, maar wel de TPE-korrels, die weliswaar milieuvriendelijker zijn, maar waarvan nog steeds microplastic in het milieu terechtkomen. In de meest recente updates vanuit het college stond hierover dat er vanaf 2025 geen nieuwe TPE-velden worden aangelegd.

Mevrouw Bosma: We zijn daarom benieuwd of het college middels het investeringsfonds in 2024 nog wel gaat investeren in deze milieuonvriendelijke velden, want ja, het zorgt op de korte termijn voor meer speelveld, maar op de lange termijn zorgt het voor schade aan het milieu en moeten al die microplastics worden opgeruimd. Gezond sporten begint natuurlijk op een gezond veld. Tot zo ver.

Interessant voor jou

Woordvoering: Initiatiefvoorstel Burgerschapsonderwijs

Lees verder

Woordvoering: Raamwerk Matsloot - Westpoort

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer