Woord­voering: Raamwerk Matsloot - Westpoort


15 november 2023

Dank, Voorzitter. Normaal is mijn fractiegenoot Bart Hekkema chef Ruimtelijke Ordening. Hij was zelfs betrokken bij deze agendering, maar zover van tevoren weet je natuurlijk nog niet de indeling van de politieke woensdag. Vandaag had hij al een erg drukke dag en was hij ook nog eens tot op het bot doorweekt van de regen. Dus neem ik het vandaag voor hem waar. Aangezien ik zelf binnen onze fractie over natuur ga komt dat goed uit, want dat is voor ons wel de kern van dit raamwerk. In de collegebrief staat dat het regionaal raamwerk nog niet gereed is. Daar zijn we als Partij voor de Dieren blij mee, want wij geven graag nog wat input mee voor het vervolg en de verdere uitwerking. Daarbij hopen we natuurlijk wel dat de betreffende raden, staten en het waterschap Noorderzijlvest niet alleen geïnformeerd worden zoals in de brief staat, maar dat we ook echt kunnen bijsturen. Het is namelijk nogal wat waar we het over hebben. Een gebied twee keer zo groot als Hoogkerk. Op dit moment hebben de inwoners van Hoogkerk er alleen niet zoveel aan, behalve als ze er toevallig werken.

Er is niet echt sprake van natuur-recreatie of landschappelijke inpassing. Terwijl de kansen, als je het vanaf een satellietbeeld bekijkt, voor het oprapen liggen met het Leekstermeergebied, Aduarderdiep en de Zuidwending in de buurt. Gelukkig maakt het raamwerk hiervoor stappen in de goede richting, maar de druk op de beschikbare ruimte is groot. Als fractie zijn we bang dat als we nu niet echt flink ruimte reserveren voor brede, kwalitatief hoogstaande ecologische zones - zowel op land als te water om bijvoorbeeld een adequate verbinding te maken met het Reitdiep en de Onlanden - we straks tot de pijnlijke conclusie komen dat er te veel glas is en te weinig lood. Voor florerende natuur is die rust en ruimte echt nodig, waar dan natuurlijk ook ruimte is voor recreatieve wandelen fietsroutes. Kijk bijvoorbeeld naar de natuur die is ontwikkeld rondom de NAMlocatie bij Grijpskerk en Kommerzijl. Daar ontnemen groeiende en bloeiende bomen het zicht op de industrie en naast het landschap heeft ook de biodiversiteit er baat bij.

Voorzitter: U heeft een interruptie van GroenLinks.

De heer Sietsma (GroenLinks): Dank u wel. Ik had de vraag ook net zo goed aan D66 kunnen stellen en misschien nog wel aan anderen ook. Bent u het met me eens dat het denken in natuurzones als het lood - dan kunnen we op het glas-gebied gewoon onze eigen menselijke gang gaan - een achterhaald idee is? Dat we veel meer integraal met de natuur moeten samenwerken?

De heer Pechler (Partij voor de Dieren): Dank, Voorzitter. Dat is een goede vraag. Ik denk dat tot op een zekere hoogte die scheiding wel een waarde heeft. Als je in de stad natuur aanlegt dan is dat natuurlijk wel van een andere orde dan bijvoorbeeld natuur met het kenmerk natuur. Dus dat het beschermd is en dat er echt zeer weinig menselijke activiteiten zijn. Vanzelfsprekend moeten we er ook voor zorgen dat het glas zelf, de bedrijven, die terreinen en gebouwen, dat daar ook waterberging plaatsvindt. Bepaalde ontwikkelingen om het Matsloot Westpoort-gebied in te vullen zijn of lijken al in volle vaart. Zoals de netverzwaring van Vierverlaten en het datacentrum en grondberging van Cosun. Dit terwijl de plannen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied - waarvan dit gebied in drie verschillende deelgebieden ligt - nog op stoom moet komen. Verder in de toekomst hebben we wellicht, hopelijk en daar ga ik vanuit, nog te maken met de Lelylijn die ook nog eens dwars door dit gebied een ruimte moet vinden. We vinden het mooi dat in het rapport de eerste vier paragrafen over ruimte voor water, ecologie, groen en dieren gaan en pas daarna de grondberging van Cosun wordt genoemd. Tussen de regels door lijkt die behoefte van Cosun wel wat voorrang te krijgen. We erkennen als fractie de traditie van de suikerbieten bij

Voorzitter: Een halve minuut.

De heer Pechler (Partij voor de Dieren): Ik heb nog een alinea, dus dat komt goed uit. Er moeten keuzes gemaakt worden voor welke ontwikkeling we wel en niet ruimte willen vrijmaken. In een klimaat-, biodiversiteit- en natuurcrisis zal het u niet verbazen dat de Partij voor de Dieren eerst ruimte voor die zaken wil vrijmaken. Niet in de laatste plaats omdat natuurlijke barrières, die de natuur genereert, lichtvervuiling en geluidsoverlast voor de omgeving beperken. Verder, tot slot, sluit ik me aan bij de opmerkingen van de heer Sietsma over de kansen voor duurzame landbouw in dit gebied. Tot zover.

Voorzitter: Keurig binnen de tijd. Hartelijk dank.