Afsteken 600 kilo vuurwerk in Stadspark is waanzin


2 augustus 2021

De Partij voor de Dieren fractie is onaangenaam verrast dat de organisatie van het Hullabaloo festival op 28 augustus van plan is bijna 600 kilo vuurwerk de lucht in te schieten en stelt daarover vragen aan het college.

Raadslid Terence van Zoelen vraagt zich af waarom dit nog steeds niet in de vergunningscriteria geregeld is, “Hoe is het mogelijk dat het college, dat een groen en duurzaam festival beleid voorstaat, commerciële partijen groen licht geeft een enorm arsenaal aan vuurwerk de lucht in de schieten?”

De fractie wil van het college weten of zij de organisatie van het Hullabaloo festival wil verzoeken met een duurzamere invulling van het programma te komen. Ook wil de fractie weten op welke wijze het afsteken van vuurwerk bij de aanvraag van een evenementen vergunning in de toekomst geweigerd kan worden.

Nu zowel de gemeente en de provincie hun fiat hebben gegeven de vuurwerkshow door te laten gaan zal de partijafdeling van de Partij voor de Dieren Groningen afzonderlijk een brief naar de organisatie van het festival sturen.

De afdeling schrijft dat het afsteken van vuurwerk voor zowel mens, dier als milieu zeer schadelijk is. Fijnstof dat door vuurwerk in de lucht komt, zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Zo schrijft het RIVM dat de deeltjes tot diep in de longen kunnen doordringen. Het kan ontstekingen, astma, chronische bronchitis en hart- en vaatziekten veroorzaken.

De fractie wil tot slot weten op welke wijze omwonenden worden geïnformeerd zodat zij voortijdig voor hun huisdieren de nodige maatregelen kunnen nemen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil update ecologisch advies ten aanzien van skillspark Driebondsbos nav recente broedvogelkartering

Groningen, 30 juni 2021 - De Partij voor de Dieren vraagt vandaag middels een motie in de gemeenteraadsvergadering om een up...

Lees verder

Opinie 'melk is slecht voor elk'

'Melk is slecht voor elk' Kirsten de Wrede Volgens Edwin Timmer mag de koe uit de beklaagdenbank. Het dier zou namelijk ve...

Lees verder