Big Grunn is watching you; Partij voor de Dieren maant tot voor­zich­tigheid bij gebruik van data


17 juni 2019

Groningen, 17 juni 2019 – De Partij voor de Dieren in de raad van Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van data door gemeentelijke instanties. De partij wil duidelijkheid over het gebruik van algoritmes voor het opsporen van kindermishandeling en maakt zich zorgen over het verzamelen van data van burgers door de gemeente.

Fractievoorzitter Kirsten de Wrede wijst op het recente onderzoek van de NOS, waaruit naar voren kwam dat algoritmes tot discriminatie kunnen leiden. “Als blijkt dat veel alleenstaande moeders hun opleiding niet afmaken, kunnen dergelijke gegevens in een algoritme ertoe leiden dat deze groep vrouwen voortaan geen opleiding meer krijgt aangeboden vanuit de overheid. Op deze wijze versterkt het gebruik van algoritmes bepaalde maatschappelijke situaties, wat heel ongewenst kan zijn.”

De Wrede wil weten of het college reden ziet om te stoppen met het gebruik van algoritmes, zoals de gemeente Uden dat heeft gedaan. Daarnaast wil de partij weten wat er gebeurt met de verzamelde data en of instanties transparant zijn in uitkomsten gebaseerd op algoritmes.

Lees de schriftelijke vragen hier!

Gerelateerd nieuws

Plezier zonder dier! Schriftelijke vragen over roofvogelshow Stadspark

Partij voor de Dieren wil geen roofvogelshow tijdens Zomerfolk Groningen, 7 juni 2019 – De Partij voor de Dieren heeft het ...

Lees verder

Partij voor de Dieren betwist kringloop karakter pluimveebedrijf Woltersum

Partij voor de Dieren betwist kringloop karakter pluimveebedrijf Woltersum Groningen, 25 juni 2019 – De Partij voor de Dier...

Lees verder