Initi­a­tief­voorstel Rechten voor de natuur ingediend


Een stem voor de natuur!

27 september 2024

Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks, Partij voor het Noorden en Student en Stad dienen vandaag het initiatiefvoorstel Een stem voor de natuur in. Hierin vragen wij het college om te onderzoeken hoe we een Gronings natuurgebied een stem kunnen geven. De bedoeling van het geven van een stem of rechten aan natuur is dat een voogd altijd vanaf het begin bij ontwikkelingen in de gemeente aan tafel zit om de belangen van dat gebied te behartigen en daarmee haar voortbestaan te waarborgen.

Wereldwijd zijn er al een aantal natuurgebieden zoals in Spanje en Nieuw-Zeeland die rechten hebben gekregen. Zoals de Mar Menor in het zuidoosten van Spanje waar veel dode vissen aanspoelden door een verontreinigd meer. Dit meer heeft nu rechten en haar ecosysteem wordt nu weer goed beschermd. Ook in Nederland zijn meerdere initiatieven gaande om te onderzoeken hoe de natuur beter beschermd kan worden daar ecologisch waardevolle gebieden rechten of een stem te geven.

Aanvullend vragen de fracties het college uitdrukkelijk om inwoners, experts en het onderwijs te laten meedenken over welk gebied geschikt zou zijn en op welke manier de gemeente dit het beste kan doen.

Bart Hekkema: “De natuur een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak in een tijd waarin biodiversiteit en klimaat onder grote druk staan. Door haar een officiële stem te geven, kunnen we de natuur beter beschermen en zorgen we ervoor dat haar belangen zwaarder worden meegewogen in beslissingen die ons allemaal aangaan.”

Lees het hele voorstel hier: Initiatiefvoorstel Geef de natuur een stem Rechten voor de Natuur

* de afbeelding bij dit bericht is digitaal AI bewerkt en niet origineel, maar dient ter illustratie.

Gerelateerd nieuws

Burgemeester Koen Schuiling stopt.

Vanmorgen hebben wij het onverwachte nieuws vernomen dat onze burgemeester Koen Schuiling heeft besloten om na 5 jaar te stop...

Lees verder