Onderzoek naar maatregelen tegen houtrookoverlast!
Voor veel mensen is een houtkachel een bron van warmte en gezelligheid tijdens koude winterdagen. Toch leidt het stoken niet alleen tot gezelligheid en warmte. Houtrook bevat verschillende schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze stoffen veroorzaken en verergeren longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart- en vaatziekten. Bovendien ontstaat meer dan 20% van de nieuwe gevallen chronische bronchitis door de blootstelling aan fijnstof.
Begin 2021 meldden de media dat houtkachels en -haarden nog vervuilender blijken te zijn dan eerder werd aangenomen. Het RIVM geeft aan dat houtstook de oorzaak is van 23 procent van de uitstoot van alle fijnstof in Nederland. In Nederland wordt door houtrook zelfs meer fijnstof uitgestoten dan door autorijden. Maar liefst een kwart van de Nederlanders ervaart regelmatig tot vaak overlast door houtrook. Ook brancheorganisaties en gezondheidsinstellingen, waaronder het Longfonds trekken regelmatig aan de bel om de schadelijke effecten van houtrook tegen te gaan. Een aantal van hen heeft zich verenigd in het Platform Houtrook en Gezondheid. Ook de GGD Groningen is hierbij aangesloten. Doel van het platform is om de gezondheidsklachten als gevolg van houtrook tot een minimum te beperken op een manier die gericht is op voorlichting, nieuw beleid en handhaving op basis van bestaande en nieuwe handhavingskaders. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft eind 2016 bij het Rijk aangedrongen op een landelijke norm voor de schade als gevolg van houtrook. Gemeenten willen meer inzicht wanneer rookoverlast schadelijk is voor de gezondheid en willen een landelijke ‘rookgezondheidsnorm’, zodat gemeenten bij overschrijding van die norm beter kunnen handhaven. Tot op heden is die landelijke norm er (nog) niet.
Wij stelden onderstaande vragen over maatregelen tegen overlast door houtrook. Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat de gemeente stappen gaat zetten!
- De gemeente gaat onderzoeken of een stookverbod in enige vorm in Groningen kunnen instellen indien dit zowel juridisch als uitvoeringstechnisch mogelijk blijkt.
- De gemeente sluit zich aan bij het Schone Lucht Akkoord.
- De lokale campagne is goed bekeken.
- Bij het ‘Meldpunt overlast en zorg’ is ook sprake van een afname van het aantal meldingen van overlast door houtrook sinds de gemeentelijke campagne.
- De landelijke campagne start dit jaar via Milieu Centraal.
Om een stookverbod in te voeren moet er nog wel wat uitgezocht worden. Hierover lees je meer in de beantwoording. Het plan is dat ze in het voorjaar van 2025 een advies hierover uitbrengen.
Meer informatie over de beantwoording en de vragen vindt u hier: https://groningengemeente.part...
Gerelateerd nieuws
Initiatiefvoorstel Rechten voor de natuur ingediend
Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks, Partij voor het Noorden en Student en Stad dienen vandaag het initiatiefvoorstel Een ...
Lees verderSuccessen uit de begrotingsraad!
Gisteren was het begrotingsdebat over de begroting voor 2025. Wij zijn blij met deze groene, sociale begroting voor volgend j...
Lees verder