Partij voor de Dieren wil verkeers­borden van bamboe


15 maart 2019

De Groningse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren wil een pilot met bamboe verkeersborden in Groningen. Hier heeft de fractie schriftelijke vragen over ingediend bij het College van B&W.

Wesley Pechler, raadslid voor de PvdD: “Het klinkt misschien een beetje gek, een verkeersbord van bamboe. Maar ze zijn duurzamer dan de standaard verkeersborden van staal of aluminium. De bamboeborden scheuren niet, buigen niet, zijn krasvast en kunnen goed tegen weersextremen. Daarnaast zijn ze veel klimaatvriendelijker dan metalen verkeersborden: bamboeborden worden CO2-neutraal geproduceerd, terwijl er bij metaal ontzettend veel CO2 vrijkomt”.

De afgelopen twee jaar worden in steeds meer gemeenten verkeersborden, plaatsnaamborden en straatnaamborden van bamboe geplaatst. De gemeente Den Bosch was in 2017 de eerste. Sindsdien volgden onder andere Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De bamboeborden zijn wat duurder dan de metalen varianten, maar gaan ook langer mee. HR Groep, de grootste fabrikant van verkeersborden, geeft 20 jaar garantie op een bamboebord tegenover 10-12 jaar garantie op een metalen verkeersbord.

De Partij voor de Dieren stelt tevens vragen over de inzet van levend bamboe als geluidsscherm. Pechler: “Levend bamboe is een stuk natuurlijker dan een traditioneel geluidsscherm van beton, glas en metaal. Ook is het veel goedkoper, klimaatvriendelijker, en absorbeert het geluid in plaats van het te weerkaatsen. Wij zien hier zeker mogelijkheden voor in Groningen.”

Lees de schriftelijke vragen hier!

Gerelateerd nieuws

De Partij voor de Dieren wil een geitenstop in de gemeente Groningen

De Partij voor de Dieren wil een geitenstop in de gemeente Groningen en vraagt aan de colleges van gemeente en provincie ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil geen uitbreiding pluimveebedrijf Woltersum

De Partij voor de Dieren wil dat het college negatief beschikt over de vergunningsaanvraag voor 20000 extra kippen, die is in...

Lees verder