PvdD Roept College Op: Laat Boswal Noord-Willems­kanaal Staan!


2 december 2018

GRONINGEN - De Groningse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren is uiterst ontevreden over de geplande bomenkap ten behoeve van de Zuidelijke Ringweg aan het Noord-Willemskanaal. In het Dagblad van het Noorden van afgelopen zaterdag werd gemeld dat de boswal langs de A28 tussen de Van Ketwich Verschuurbrug en Van Iddekingebrug aanstaande week gekapt zal worden. Dit in verband met een toekomstige verbreding van de A28 die noodzakelijk zou zijn om het nieuwe Julianaplein, onderdeel van de plannen van de nieuwe Zuidelijke Ringweg, vorm te geven. De kap kwam als donderslag bij heldere hemel voor de verbaasde bewoners van de aanliggende woonboten.

In het debat over de vertraging van de Zuidelijke Ringweg dat vlak voor de verkiezingen nog in de gemeenteraad gevoerd is, heeft de Partij voor de Dieren de kap van bomen voor Ring Zuid nog aangekaart. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Gerjan Kelder, vroeg de wethouder toen of hij het nodig vond om alle aangekondigde kap nog steeds volgens de oude planning doorgang te laten vinden. De Partij voor de Dieren is van mening dat nu de bouw van de Ringweg zoveel vertraging heeft opgelopen, alle groenvernietiging ten behoeve van de Ringweg uitgesteld moet worden. Daarbij rijst bij steeds meer mensen de vraag of de Zuidelijke Ringweg überhaupt gerealiseerd kan worden volgens de huidige plannen. De wethouder gaf destijds aan geen reden te zien om de kap uit te stellen, ook omdat de kapvergunningen al waren verleend.

De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat een aantal collegepartijen afgelopen week tijdens het duidingsdebat nog wezen op het belang van een groen college voor een groene gemeente, terwijl diezelfde partijen nu niets doen om onnodige kap te voorkomen. Gerjan Kelder: “Wij betreuren deze gang van zaken. Helaas staat de kap gepland voor aanstaande week en is daarmee de termijn voor bezwaar of schriftelijke vragen te kort dag. Daarom roepen wij het college middels dit persbericht op: zie voorlopig af van de kap van deze bomen, zeker nu door de vertragingen rondom Ring Zuid de noodzaak voor de kap er nog niet is.”

Foto door Willemsknol, Flickr


Gerelateerd nieuws

PvdD Groningen verdrievoudigt aantal zetels

Het hoofdstembureau heeft vanochtend de definitieve uitslag van de herindelingsverkiezingen van de nieuwe gemeente Groningen ...

Lees verder

PvdD & 100% Stellen Vragen Over Bomenkap Noord-Willemskanaal

GRONINGEN - De Groningse gemeenteraadsfracties van de Partij voor de Dieren en 100% Groningen hebben schriftelijke vragen ing...

Lees verder