PvdD Groningen verdrie­voudigt aantal zetels


23 november 2018

Het hoofdstembureau heeft vanochtend de definitieve uitslag van de herindelingsverkiezingen van de nieuwe gemeente Groningen kenbaar gemaakt. De Partij voor de Dieren heeft met 6.6% van de uitgebrachte stemmen drie zetels veroverd in de gemeenteraad. Kirsten de Wrede gaat de kar trekken, en verruilt haar fractievoorzitterschap van de Provinciale Staten voor dat van de gemeenteraad. De nieuwe raadsleden zijn Wesley Pechler en Terence van Zoelen, beide reeds actief in de raad als commissiewoordvoerders.

In de huidige samenstelling van de raad heeft de partij slechts één zetel. Dit betekent dat de fractie per januari drie keer zo groot wordt. Wat betreft het aantal kiezers is de Partij voor de Dieren gegroeid van de kleinste partij tot de 7e van 12 verkozen partijen. De Wrede: “Het is geweldig! Bepaalde zaken die wij als partij al heel lang benoemen vinden steeds vaker weerklank in de samenleving: klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, wat economische groei met onze aarde doet. Het groeiend verzet tegen het huidige politieke systeem wordt steeds duidelijker!”

GroenLinks werd met 11 zetels de grootste partij. Andere winnaars waren 100% Groningen, de VVD en de ChristenUnie, die elk één zetel groeiden. Ook de PVV maakt met één zetel haar entree in de Groningse gemeenteraad. De grote verliezer was D66, die halveerde. Ook het CDA en de lokale partij Student & Stad verloren beide één zetel.

De Wrede over mogelijke collegedeelname: “Wij zullen niet weglopen voor onze politieke verantwoordelijkheid, en omdat we sterk aan de groeiende hand zijn zal die vraag steeds prangender worden. Maar wij gaan niet meebesturen puur om het meebesturen, wij doen niet aan compromisme als doel op zichzelf. Als er te veel water bij de wijn moet dan haken wij af.”

Van Zoelen over het succes van de partij: "We zijn de afgelopen 8 jaar een heldere en stabiele stem geweest in de gemeenteraad en hebben hard campagne gevoerd. Groningen heeft voor Plan B gekozen en ik ben erg blij dat ik de partij de komende jaren mag vertegenwoordigen!" Pechler beaamt dat: “Dat we groter zijn geworden dan het CDA is de kers op de taart. Groningen heeft gesproken: dieren zijn geen producten, maar hebben een intrinsieke waarde!”

Gerelateerd nieuws

PvdD Groningen wil einde aan hondenshows

De fractie van de Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van b...

Lees verder

PvdD Roept College Op: Laat Boswal Noord-Willemskanaal Staan!

GRONINGEN - De Groningse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren is uiterst ontevreden over de geplande bomenkap te...

Lees verder