Verbod op confetti is goed nieuws voor dieren en natuur!


10 februari 2021

Dit jaar is het strooien van confetti en het oplaten van ballonnen niet meer toegestaan in Groningen. De Partij voor de Dieren en Groenlinks dienden hier afgelopen jaar een motie over in om zo te voorkomen dat er onnodig veel kleine plastic deeltjes in de natuur terecht komen.

Door de motie heeft het gemeentebestuur met ingang van 1 januari 2021 in de regels opgenomen dat deze vormen van afval verspreiden verboden zijn. Groningen sluit zich hierdoor aan bij een groeiende lijst gemeenten, waaronder Utrecht, Den Bosch en Amsterdam.

Raadslid Ceciel Nieuwenhout (GL): “Het is mooi dat deze logische stap nu eindelijk genomen wordt. Er zijn genoeg manieren om een goed feest te vieren zonder dat er plastics in de natuur komen. Zo houden we het leuk voor mens en dier.”

De partijen dienden deze motie in om te voorkomen dat een grote hoeveelheid afval in de natuur terecht komt. Confetti bevat namelijk allerlei giftige kleurstoffen en heeft vaak een plastic coating. Kapotte ballonnen laten stukjes rubber achter en - in het geval van wensballonnen - kunnen ook nog eens brandgevaar opleveren. Het is volgens de partijen dus hoog tijd om hiermee te stoppen.

Bart Hekkema, woordvoerder van de PvdD: “Confetti en ballonresten worden overal aangetroffen: in water, natuurgebieden maar ook in de magen van vogels en andere dieren. Het is fijn dat deze vervelende kater na een leuk feestje vanaf nu verleden tijd zal zijn!”

Vanaf juli geldt er ook een Europees verbod op wegwerpartikelen als rietjes, plastic besteken bordjes, en roerstaafjes, en komt er een nationaal statiegeldsysteem op kleine plastic drinkflesjes. Al met al zal dat een hoop schelen in de hoeveelheid zwerfafval. Beide partijen kijken dan ook uit naar deze aanvullende regels.

Gerelateerd nieuws

“College, begraaf geen dieren levend!” – dempen vijver Donderslaan bedreigt amfibieën en vissen

Groningen, 3 februari 2021 – De Partij voor de Dieren wil van het college weten hoe de dieren in de vijver aan de Donderslaa...

Lees verder

Gemeente blijft gifvrij werken!

Begin januari vroegen we de gemeente om een toezegging om gifvrij te blijven werken. Eind november 2020 werd namelijk het lan...

Lees verder