Partij voor de Dieren wil dat college maat­schap­pe­lijke dialoog over Sinter­klaas orga­ni­seert


26 maart 2019

De Partij voor de Dieren wil dat de Groningse politiek en maatschappij met elkaar in gesprek gaan om te komen tot een Sinterklaasfeest dat voor iedereen leuk is. De partij vraagt het college middels schriftelijke vragen om deze dialoog te initiëren. De directe aanleiding hiervoor zijn de recente gebeurtenissen rondom de viering en intocht van Sinterklaas, waarbij de gemoederen hoog opliepen.

Terence van Zoelen, raadslid voor de Partij voor de Dieren, stelt dat een dialoog zou kunnen leiden tot aanknopingspunten voor een Sinterklaasfeest voor iedereen en het behoud van een mooie traditie. “Wij denken oprecht dat veel mensen die het Sinterklaasfeest vieren daar nooit een racistische associatie bij hebben gehad. Maar de wijze waarop de discussie gevoerd wordt, de gevoeligheden die naar boven komen en bovendien de bevindingen van de Kinderombudsman, zijn voor ons nu aanleiding om het voortouw te nemen voor een Sinterklaasfeest dat door iedereen met evenveel plezier gevierd kan worden”, aldus van Zoelen.

Volgens van Zoelen kunnen mensen dingen wel niet racistisch bedoelen, maar weegt dat minder zwaar dan het feit dat kinderen en volwassenen hier wel degelijk negatieve effecten door ondervinden en zich gediscrimineerd voelen. Van Zoelen: “In navolging van de gemeente Amsterdam willen we graag een gesprek voeren over een inclusief Sinterklaasfeest, waarbij niemand zich buitengesloten voelt. We willen zorgdragen voor een leuke traditie, waar iedereen een goed gevoel bij heeft. De kansen daarop lijken ons groter als de huidige vorm van Zwarte Piet met haar tijd mee verandert.”

Lees de schriftelijke vragen hier!

Gerelateerd nieuws

Feestje voor de bomen

Vandaag ben ik bij de jaarlijkse viering van de “Boomfeestdag” in Groningen geweest. Deze was vanwege de regen en harde wind ...

Lees verder

PvdD & 100% Groningen Willen Betere Toegankelijkheid bij Bouwwerkzaamheden

GRONINGEN - De Groningse raadsfracties van de Partij voor de Dieren en 100% Groningen willen dat er beter rekening gehouden w...

Lees verder