Mondelinge vragen: drinkwater kwaliteit
Indiendatum: 13 dec. 2023
Afgelopen maand presenteerde de adviescommissie Vervolg-UPDA haar rapport over de duurzame verbetering van waterkwaliteit aan de Gedeputeerde Staten van Drenthe.1 De commissie concludeert onder andere dat de zorgplicht van de Drinkwaterwet door slechts in beperkte mate wordt nagekomen door bestuursorganen. Er komen te veel restanten van landbouwgiffen voor in het drinkwater, waar ook de gemeente Groningen afhankelijk van is. De hoeveelheid restanten van landbouwgif is niet alleen slecht voor de kwaliteit van ons drinkwater, maar ook in ernstige mate voor het Natura 2000-gebied en de biodiversiteit. Bovendien kan klimaatverandering met als gevolg vaker hevige regenbuien de situatie verslechteren. Dit leidt bij de fracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks tot de volgende vragen:
1. De commissie geeft een aantal aanbevelingen, waaronder voor gemeenten: “Gemeenten moeten ervoor zorgen dat er goed inzicht komt in de aard en omvang van de bijdrage van riooloverstorten en de bijdrage van gescheiden rioolsystemen (afkoppeling) aan afspoeling van GBM vanaf verhard opper vlak via hemelwaterafvoer.” Is het college bereid om invulling te geven aan deze aanbeveling?
2. Daarnaast adviseert de adviescommissie om een brede lobby naar het Rijk op te starten vanwege de ernst van het probleem. Is het college bereid om in gesprek te gaan met provincies, waterschappen, gemeenten en waterbedrijven en gezamenlijk de urgentie aan te geven bij de IPO, VEWIN, VNG en de Unie van Waterschappen?
3. Bij natuur- en milieuorganisaties wordt gevreesd voor intensivering van landgebruik, bijvoorbeeld door bollen- en lelieteelt, waardoor het gebruik van landbouwgiffen eerder toe dan afneemt en de biodiversiteit verder achteruit zal gaan. Deelt het college deze zorgen? En is het college bereid deze zorgen te communiceren naar de Provincie Drenthe?
https://www.provincie.drenthe....
samenvattend nieuwsartikel: https://nos.nl/artikel/2500540...
Indiendatum:
13 dec. 2023
Antwoorddatum: 13 dec. 2023
Mevrouw Bosma (Partij voor de Dieren): Dank u wel, Voorzitter. Wij maken ons ernstige zorgen over de grote hoeveelheid landbouwgif dat in ons drinkwater terechtkomt. Dat is niet alleen slecht voor mensen, maar ook slecht voor de biodiversiteit en het Natura 2000-gebied. Dus we zijn benieuwd wat voor mogelijkheden het college ziet om hierop in te grijpen?
Voorzitter: Dan geef ik het woord aan het college. Was er nog vraag? Nee.
Mevrouw De Wrede (wethouder): Dank u wel, Voorzitter. Het is inderdaad een zorgwekkend rapport. Ten aanzien van uw eerste vraag over de aanbevelingen, waaronder die voor de gemeenten, kan ik u antwoorden dat wij zeker bereid zijn om daar invulling aan te geven, voor zover we dat nog niet doen. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte. Vanuit de gebiedsdossiers werken we samen met het waterbedrijf en de provincie aan het beschermen van de in onze gemeente gelegen drinkwaterwinning Onnen bij De Punt. In dit gebied ligt een overstort waar we de afgelopen jaren al veel aanpassingen hebben gedaan. Daarnaast zullen we de komende jaren in dit gebied fors afkoppelen, waarmee de overstort gebeurtenissen afnemen. Om antwoord te geven op uw tweede vraag: de Adviescommissie adviseert een brede lobby naar het Rijk vanwege de ernst van het probleem.
U vraagt of wij bereid zijn om in gesprek te gaan met provincies, waterschappen en andere potentiële partners om de urgentie hiervan aan te geven bij de IPO, de Unie van Waterschappen en dergelijke? Het antwoord op die vraag is dat wij er zeker toe bereid zijn om een actieve lobby op gang te brengen en dat we dat voor een gedeelte ook al doen. Dit college is actief lid van het bestuursorgaan Drentsche Aa. Ook hierin vragen wij al geruime tijd aandacht - al voordat dit rapport verscheen - voor de zeer urgente kwestie van schoon drinkwater. Wij zijn intern begonnen aan een gemeentelijke strategie om hier concreet invulling aan te geven. Dan uw laatste vraag: intensivering van landgebruik bijvoorbeeld door de bollen- en lelieteelt. Dat is zeker een zorgelijke ontwikkeling. Wij delen die zorgen met u en die zullen wij ook communiceren naar de provincie Drenthe. Het feit dat wij die zorgen delen was ook reden om al te beginnen aan die strategie waar u het over had bij vraag twee. Daarover gaan wij u in het begin van het volgende jaar informeren.
Voorzitter: Dank u wel. Dan heeft u nog een vraag van mevrouw Bosma, Partij voor de Dieren.
Mevrouw Bosma (Partij voor de Dieren): Dank u wel. Ook bedankt voor de beantwoording. Als ik het goed begrijp gaat dit ook onderdeel uitmaken van de Landbouwvisie?
Voorzitter: De wethouder.
Mevrouw De Wrede (wethouder): Ja, schoon drinkwater speelt daarin een rol. Ik ben even zoekende naar welke Landbouwvisie u bedoelt.
Voorzitter: Mevrouw Bosma.
Mevrouw Bosma (Partij voor de Dieren): Ik geloof dat we in het nieuwe jaar een Landbouwvisie zouden bespreken, maar misschien ben ik daarover verkeerd geïnformeerd. Visie landelijk gebied.
Voorzitter: Zijn de vragen zo naar tevredenheid beantwoord?
Mevrouw De Wrede (wethouder): We bespreken volgend jaar inderdaad de agenda Landelijk Gebied. Daarin zijn bodem- water- en drinkwaterkwaliteit meegenomen. Wij zullen u ook afzonderlijk informeren over strategie met betrekking tot het drinkwater.
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen : Omtrent eerlijke, lokale en duurzame stadslogistiek en bezorgdiensten
Lees verderMondelinge vragen: over het kappen van de monumentale boom bij Muziekcentrum Vrijdag
Lees verder