Gifvrij, iedereen blij!


en meer moties uit het voor­jaars­debat!

18 juli 2024

De gemeente koopt veel planten in. Voor projecten zoals scholen, langs wegen, Zuiderplantsoen etc. Veel van deze planten is niet biologisch, maar bespoten met gif. Daarom hebben wij een aantal weken terug al dingen laten uitzoeken door ambtenaren van de gemeente. Het blijkt dat planten met gewasbestrijdingsmiddelen nog steeds het meest gangbaar zijn. Sterker nog: grote hoeveelheden biologische planten zijn moeilijk te vinden in Nederland, omdat er maar weinig bedrijven in de sierteelt dit soort grote projecten aanneemt! Daar moet verandering in komen wat ons betreft! Laat biologisch gangbaar worden. Daarom hebben we een motie geschreven en deze is aangenomen!

In Groningen vinden we het belangrijk om de biodiversiteit te versterken, aangezien het aantal insecten afgelopen eeuw drastisch is afgenomen. Het gebruik van planten met insecticiden en pesticiden staat hier haaks op. Daarnaast wordt landbouwgif, dat veel gebruikt wordt in de sierteelt, ook in verband gebracht met gezondheidsklachten zoals de ziekte van Parkinson en onvruchtbaarheid. Voor een gezonde leefomgeving van mens, dier en natuur zijn biologische planten dus echt nodig.

We hebben een aantal mede-indieners gevonden: SP, GroenLinks, Partij voor het Noorden, D66 en Student en Stad.

Daarom hebben onderstaande verzoekpunten opgesteld:

  • Biologische beplanting als uitgangspunt te nemen bij stadsbeheer en stadsontwikkeling.
  • Bij de nieuwe aanbesteding voor het bloembollencontract, begin volgend jaar, de vereiste op te nemen dat deze biologisch geteeld dienen te zijn.
  • Biologische beplanting vast te leggen in het gemeentelijk inkoopbeleid zodra dat kan en tevens op te nemen in alle andere relevante overeenkomsten met derde partijen.
  • Te onderzoeken of de gemeente middels eigen kwekerij, bijvoorbeeld in samenwerking met Iederz, ook stappen kan zetten in het kweken van biologische planten en de raad hierover te informeren voor het einde van het jaar.

en deze motie is aangenomen! Hier zijn we heel blij mee. Een groener Groningen voor al haar inwoners!

Als wij als grote gemeente inzetten op biologische beplanting, kunnen we de vraag naar gifvrije planten stimuleren waardoor deze steeds toegankelijker worden en mensen en dieren hiervan kunnen profiteren!

De motie vindt u hier: Motie: “Gifvrij, iedereen blij”

Daarnaast hebben we nog een aantal moties ingediend tijdens het voorjaarsdebat! Over verkeer, geld, cultuur, vluchtelingen, ondernemers. Bekijk ze hieronder!

Motie: Meer handhavingskracht voor een goede volkshuisvesting

Motie: Bloembakken in de straat, snelheid eruit

Motie: blijvende inzet voor LVV (Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen)

Motie: Blijf investeren in Groningen

Motie: Maak impact met een nieuw actieprogramma impact ondernemerschap

Motie: Cultuurnota zoekt dekking

Motie: Versterk kennis Joodse Geschiedenis onder Groningse jongeren

Motie: speelfestival zomervakantie

Gerelateerd nieuws

Gemeenterekening 2023

Terence voert het woord namens onze fractie over de gemeenterekening van 2023. Er zijn mooie dingen gedaan in Groningen. Beki...

Lees verder

Reces (afwezig tot 2 september)

Het zomerreces is begonnen! En dat betekent dat we tot 2 september geen politieke woensdagen hebben. Wij zullen tot 2 septemb...

Lees verder