Fijne feest­dagen voor iedereen zonder dierenleed!


Inspi­ratie nodig? Check ons plant­aardige kerst­diner menu!

22 december 2022

Wij wensen alle mensen en dieren hele mooie feestdagen toe! En feestdagen zijn pas echt vredig en mooi als er geen dieren worden gegeten.
Uit onderzoek blijkt dat men met kerst meer dan 2,5 keer zoveel vlees eet als op een normale dag. Dit terwijl een feest waarin oa 'vrede op aarde' gevierd wordt, zonder dierenleed moet kunnen.

Daarom hebben onze raadsleden hun favoriete veganistische recepten gedeeld! Zo heb je fijne inspiratie voor de komende kerstdagen!


Menu:

- Blini's met vegan wortel zalm
- Tarte tartin van rode biet
- Vegan Moussaka
- Vegan Stoofpotje
- Nice Cream

Eet smakelijk!

Amuse of voorgerecht van Linda - Blini's met Vegan Wortelzalm

Dit gerecht kan je, afhankelijk van de grootte, zowel als amuse als voorgerecht of intermezzo serveren. En nog een voordeel! Je maakt dit een dag van tevoren. Minder stress met kerst zelf dus! Ik heb menig vleeseter verbaasd met deze variatie van vegan zalm. So give it a try!

Voor de blini’s
- ⅓ cup (80ml) bloem
- ¼ tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl basterd suiker
- ½ cup (125ml) ongezoete plantaardige melk.

Voor de Vegan Wortelzalm
- 30ml water
- 1 el olijfolie
- 1 el soyasaus
- 2 tl liquid smoke (of tabasco chipotle) verkrijgbaar bij Toko of Russische winkel in Groningen.
- 1 tl appelazijn
- Snufje zout
- Versnipperd norivel (hoeft niet heel klein, is het lekkerst nl als je die verwijdert voordat je het opeet)

Violife Creamy
Dille

Bereiding:
Zeef je bloem, bakpoeder, baking soda en suiker in een kom. Klop beetje bij beetje de melk erdoor. Zorg dat het beslag niet te dik is. Een beetje kwarkdikte. Maak de pan alvast warm, maar bak op middelhoog vuur (evt. heel klein beetje olie toevoegen dat het niet aanbrand). Schep het beslag met een lepel in de pan en maak kleine dikke pannenkoekjes. Als voorgerecht iets groter dan als amuse. Als je allemaal gaatjes in je blini’s ziet, kan je ze omkeren en bak ze nog even door. Laat ze afkoelen voor serveren.

De Vegan Wortelzalm.
De Vegan Wortelzalm is gebaseerd op het recept van Groenvoer. Rasp een aantal winterwortels met een dunschiller. Zet een steelpannetje met water op, voeg flink wat zout toe (geen snufje, maar zodat de wortelen flink zout zijn na het koken). Kook ze maximaal 5 minuutjes en leg een schone theedoek op je aanrecht. Schep de worteltjes uit de pan, leg ze op de theedoek en dep ze voorzichtig droog.

In een mengkom doe je de water, olijfolie, sojasaus, liquid smoke, appelazijn, zout en het versnipperd norivel. Doe daar de wortels bij. Zorg dat ze goed gemarineerd zijn. Zet ze minimaal 24 uur in de koelkast afgedekt. Ik doe de wortels met marinade altijd in een weckpot. Zo kan ik de rest ook bewaren en op een broodje eten.

De dag zelf? Meng de dille (houd een paar stukjes voor garnering) met de violife creamy. Doe dit creamy mixje op de blini, drapeer daar de vegan wortelzalm op (even de nori eraf halen). Sprenkel er wat dille over en voila: eet smakelijk!

Voorgerecht van Bart - Tarte tatin van rode biet
We kennen natuurlijk allemaal de heerlijke 'op de kop' gebakken tarte tatin van peer, maar deze versie is hartig en daarmee een goed voorgerechtje tijdens de feestdagen. De vinaigrette past perfect bij de zoete maar aardse smaak van de bietjes. Je kunt de tarte tatin bakken in verschillende kleinere quichevormpjes zodat iedereen er ééntje heeft, of je maakt een grote die je in taartpunten snijdt. Het beste werkt het om een quichevorm met ribbels aan de zijkanten te gebruiken, en zorg ervoor dat deze geen uitneembare bodem heeft.

Ingrediënten:
Voor de tarte tartin:
- Afhankelijk van de grootte van je quichevorm (wel eentje zonder uitneembare bodem) 3 tot 4 plakjes bladerdeeg of een rol bladerdeeg.
- een klontje plantaardige boter
- scheut koolzaad- of andere plantaardige olie.
- Twee theelepels appelciderazijn
- schepje suiker
- Afhankelijk van de grootte van je quichevorm en de bieten 3 tot 5 rode bieten.
- Zout en zwarte peper

Voor de vinaigrette
- 2 a 3 lente uitjes
- flinke lepel mosterd
- paar lepels ciderazijn
- 3 a 4 lepels plaantaardige olie (ik gebruik koolzaad)
- handjevol peterselie
- theelepeltje suiker
- flinke snuf peper

Bereiding:
Je begint met het halveren van de bieten. Zorg ervoor dat ze ongeveer even dik zijn en leg ze met de snijkant naar beneden in de quichevorm zodat je kunt controleren of ze even hoog zijn (dat is later van belang!). Verwarm ondertussen de oven op 190 graden.

Doe de boter samen met de olie in de quichevorm(pjes) en voeg de azijn, wat suiker en zout en peper toe. Meng het even goed door elkaar zodat het smelt en je een laagje op de bodem hebt. Pas dan de bietjes met de snijkant naar beneden in de quichevorm(pjes) en zorg ervoor dat de hele vorm gevuld is: een beetje puzzelen. Nu zet je de vorm(pjes) in de oven en bak je de bietjes overdekt met aluminiumfolie of een deksel in 40 minuten gaar. Contoleer even na een half uur of de bietjes al zacht beginnen te worden.

Als ze zacht en gaar zijn haal je de vorm(pjes) uit de oven en leg je de bieten met de snijkant naar boven! De bolle kant ligt nu onderop. Kijk even of het nog mooi past en leg er dan een lap bladerdeeg overheen. Druk vanaf de bovenkant goed aan en zorg ervoor dat je de randen naar binnenvouwt zodat het een mooi kuipje wordt. De richels van de quichevorm kunnen daarbij helpen. Zet de vorm(pjes) weer in de oven en bak ongeveer voor 20-25 minuten tot het
bladerdeeg goudbruin is. Check na 20 minuten even of het al genoeg gerezen en krokant is. Na het bakken haal je de vorm(pjes) uit de oven en laat je deze
15 minuten afkoelen.

Tijdens het afkoelen (of tijdens het bakken) kun je de vinaigrette maken. Daarvoor snijd je 2 à 3 lente uitjes fijn die je mengt met een lepel mosterd,
appelciderazijn en een paar lepels olie. Check de dikte van de vinaigrette. Het moet geen waterachtige substantie zijn, maar ook geen saus. Beetje
schipperen dus. Daar voeg je fijngesneden peterselie aan toe en breng het op smaak met nog een beetje peper en zout.

Zodra de tarte tatin is afgekoeld kun je deze voorzichtig omkeren op een snijplank of bord. Zorg ervoor dat alle bietjes er nog netjes inliggen en je het overgebleven vocht over de tarte tatin schenkt. Daarna kun je de vorm(pjes) serveren met de vinaigrette eroverheen en heerlijk eten!

Tussen- en hoofdgerecht van Terence- Vegan Moussaka
Ingrediënten:
- Kilo aardappelen
- Twee aubergines
- Half bakje Beyond Meat gehakt
- Zes tomaten
- Zes tenen knoflook
- Een wortel
- Twee blikken gezeefde tomaten
- Twee uien
- Een of twee bouillonblokjes
- Peper, Zout, Basilicum, Salie (Rozemarijn) of Oregano, Laurier blaadje

Vegan Bechamelsaus:
- 3 el Boter Vegan, de meeste margerines zijn vegan, kijk voor het logo
- 2 el bloem
- 480 ml ongezoete plantaardige melk (Soja melk of havermelk)
- 1 snufje peper en zout naar smaak.
- naar wens nootmuskaat of edelgistvlokken.

Bereiding:
Kook de aardappelen 15 minuten en snijd de aubergines in plakken. Gril de aubergineplakken in de over tot ze beetgaar zijn. Plet en hak de knoflook. Snijd de uien en de wortel in kleine stukjes. Bak de knoflook, ui en wortel een aantal minuten en voeg dan een bodempje water, bouillon en kruiden toe, laat de basis van de saus een tijdje zachtjes pruttelen totdat de wortel en de ui gaar zijn.Bak het vegan gehakt en voeg dat aan de saus toe. Voeg de gezeefde
tomaten aan de saus toe. Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tomaten in plakken.

Maak je bechamelsaus. Smelt de boter in een sauspan en mix de bloem erdoorheen (totdat die niet meer geklonterd is). Verwarm het maar laat de saus niet bruin worden. Voeg de melk beetje bij beetje toe en blijf goed roeren tot de saus licht indikt. Je kan nu de mosterd toevoegen zodat die goed vermengt met de rest van het geheel. Voeg de peper en zout toe en naar wens nootmuskaat en
edelgistvlokken toevoegen.

Vul de ovenschaal met een klein bodempje saus en leg daarover de plakjes aardappel en aubergine om en om. Herhaal de voorgaande stap en gebruik voor de middelste en bovenste laag de tomaten plakjes totdat de schaal bijna tot de rand gevuld is. Giet dan de bechamelsaus leeg over de gevulde ovenschaal.

Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht van Janette - Vegan Stoofpotje
Met dit vegan stoofpotje zul je mensen zichzelf laten afvragen waarom vlees überhaupt hand in hand gaat met een stoofpotje; je zult het namelijk absoluut niet missen. Het enige dat je nodig hebt is een paar basic ingrediënten en benodigdheden en bovenal: de tijd en het geduld om de pan een paar uur te laten sudderen. Dit gerecht is perfect voor een winterse dag om de kamer te vullen met een overheerlijke geur.

Kleine tip: de volgende dag hebben de smaken zich nog beter kunnen ontwikkelen en is dit stoofpotje eigenlijk op zijn best. Schroom dus niet om een dubbele portie te maken zodat je de volgende dag nóg meer kunt genieten. Komt ‘ie:

Ingrediënten voor 4 personen (op volgorde van gebruik):
- Olijfolie/vegan boter
- 2 pakjes vegan stoofstukjes/lapjes of vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische Slager
- 2 eetlepels bloem
- Kruiden: Peper & Zout, Paprikapoeder, 4 laurierblaadjes, Theelepeltje chilivlokken
3 takjes tijm (mag ook gedroogd: dan 2 theelepels) Optioneel: theelepeltje foeliekruiden
- 2 grote uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 winterpenen
- 250g champignons (ik kies voor kastanje, witte mag ook)
- 2 flesjes dubbel bier, voorkeur Westmalle Dubbel
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 eetlepels agavesiroop (eventueel andere siroop)
- 2 eetlepels pittige mosterd
- Je favoriete brood, robuust volkoren past het best (zelf gesneden is een pré)

Verder kun je bijvoorbeeld pastinaak of knolselderij toevoegen voor wat extra groente en wat extra aardse smaken.
Ik heb het zo traditioneel en basic mogelijk gehouden, maar doe vooral wat je zelf lekker vindt.

Bereiden in een stoofpan (liefst met dikke bodem):
Voor je begint met het bakken van je vegan vlees kun je het desgewenst in kleinere stukken snijden. Het idee is hetzelfde als bij echt vlees; de bedoeling is dat de stoofstukjes na een aantal uur wat uit elkaar vallen en smelten in je mond. Bak de stukjes in een flinke laag olie in de pan met peper, zout en paprikapoeder tot je een bruin laagje aan de buitenkant hebt gecreëerd. Voeg dan 2 eetlepels bloem toe om de stukjes te bedekken; dit helpt in het bindingsproces. Snij de ui, knoflook en winterpenen fijn. De champignons snij je wat grover, bijvoorbeeld in vieren/zessen. Voeg deze toe aan de pan met eventueel een extra scheutje olie, tot ook de groenten wat kleur krijgen. Bak het geheel 5 minuten op middelhoog vuur.
Nu is het tijd om het vloeibare goud toe te voegen dat deze stoofpot zijn volume geeft. Schenk de twee flesjes bier bij je vlees/groenten mengsel en zet het vuur laag. Zorg ervoor dat alles onder water staat, voeg eventueel een scheutje water toe. In de pan kun je nu de laurierblaadjes, tijm, chilivlokken, foeliekruiden (optioneel), bouillonblokjes en siroop toevoegen. Roer goed door. De foeliekruiden geven de stoofpot wat extra authentieke smaak maar zijn geen must.
Zodra de bouillonblokjes zijn opgelost en het geheel zachtjes aan het koken is besmeer je een plak brood met een laag grove mosterd (wees niet te zuinig!). Vervolgens leg je deze boterham met de mosterdzijde naar de onderkant op je stoofpotje zodat deze langzaam kan samensmelten met het geheel. Kies je kleinste vuur, zet deze laag en laat de pan (met deksel!) sudderen. Idealiter minimaal 3-4 uur, langer is altijd beter en zorgt voor een meer gebalanceerde smaak. Roer ieder uur even door en zorg dat het vuur laag blijft. Het stoofpotje moet nèt borrelen, niet meer dan dat.
Proef! Iedere keer dat je roert, proef je even. Naar eigen smaak kun je extra kruiden toevoegen, meer mosterd, meer siroop of nog iets extra water. Is het geheel niet dik genoeg na een aantal uur? Laat het geheel dan nog even zonder deksel sudderen, zo verlies je wat vocht en dikt het geheel verder in.
Serveer met een aantal dikke plakken brood en mosterd. Rijst of aardappelpuree is ook een optie maar brood is altijd goed. Een bruin biertje past hier vanzelfsprekend uitstekend bij; je kunt ook kiezen voor een volle rode wijn. Eet smakelijk!

Nagerecht van Wesley- Nice Cream
Na een heerlijk, vullend en diervriendelijk kerstdiner heb je nog wel zin in een dessert, maar heb je ook niet bijster veel ruimte meer over in je maag.
Dit gezonde en smaakvolle achterafje gaat er gegarandeerd nog bij iedereen in!

Ingrediënten voor 2 personen:
-Grote banaan of twee kleine bananen (gekoeld)
-250 gram diepgevroren fruit
(bijvoorbeeld mango, ananas of aardbeien)
-Gekoelde plantaardige melk
(bijvoorbeeld kokos, haver of sojamelk)

Circa EUR 2,20 voor 2 personen!

Bereiding:
Pak je blender erbij, en blend eerst de banaan met de plantaardige melk. Voeg niet teveel melk toe - probeer het eerst met 100-200 ml. Gooi er daarna de stukken bevroren fruit in, en blend tot het een geheel is. Uitschenken in kommen of drinkglazen - met minder melk wordt het een soort softijs, met meer melk een soort milkshake.

Genieten zonder schuldgevoel - geen dierenleed, en geen ongezonde ingrediënten!

Gerelateerd nieuws

PvdD en SP stellen vragen over loonkloof bij de gemeente Groningen

Het salaris van vrouwen die bij de overheid werken ligt gemiddeld 6% lager dan bij mannelijke collega’s. Dit is ongeveer 2 eu...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil koken op biogas uit oud brood mogelijk maken.

De Partij voor de Dieren in de Gemeente Groningen vraagt aan het college om broodvergisters in te zetten binnen de gemeente. ...

Lees verder